LIFESTYLE 30 septembrie 2015

Persoanele cu deficit de vitamina D îşi pierd memoria de 3 ori mai repede

de Covasna Media | 319 vizualizări

Conform unui studiu publicat de curând în jurnalul medical JAMA Neurology, nivelul scăzut de vitamina D în cazul persoanelor în vârstă este legat de manifestarea pierderilor de memorie. Persoanele cu deficienţa de vitamina D risca să îşi piardă memoria de trei ori mai repede decât persoanele cu un nivel adecvat al acestei vitamine.

„Independent de originea şi moştenirea genetică, de abilităţi și alţi factori de risc, deficienţa de vitamina D a fost asociată cu pierderea me­moriei şi scăderea performanţelor cognitive. Studiul nostru, împreună cu alte studii executate anterior, sugerează că există suficiente dovezi pentru a recomanda persoanelor trecute de vârstă de 60 de ani să ia zilnic un supliment de vitamina D. Şi chiar dacă acest regim medicamentos nu se dovedeşte a fi eficient, există un risc foarte mare pentru renunţarea la aceste suplimente alimentare,” a declarat Joshua Miller, unul dintre autorii studiului, scrie medlive.hotnews.ro.

Pe lângă regimul medicamentos, vitamina D poate fi absorbită de către organism din mediu, prin razele soarelui, dar şi din dietă alimentară, mai exact din cosmului de produse lactate.

În cadrul studiului au fost examinate 400 de persoane cu vârste de peste 60 de ani, dintre care 60% prezentau un nivel scăzut de vitamina D. Rezultatele cercetării medicale au arătat că abili­tăţile cognitive ale persoanelor cu deficit de vitamina D au scăzut de 3 ori mai rapid decât în cazul persoanelor ce prezentau nivelul un nivel adecvat al vitaminei D în organism.

„Ne aşteptam să observăm manifestarea pierderilor de memorie la persoanele cu deficienţă de vitamina D, dar ce a fost neaşteptat pentru noi este rapiditatea cu care se manifestă declinul cognitiv,” a declarat Charles DeCarli, conducătorul studiului.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.