LIFESTYLE 10 decembrie 2013

Obiceiuri proaste care îţi pot afecta serios rinichii

de Covasna Media | 455 vizualizări

Rinichii sunt organe foarte importante şi filtrează apa din corp. În ciuda faptului că joacă un rol atât de important în organism, mulţi oameni nu se îngrijesc cum trebuie de ei şi tocmai de aceea milioane de oameni mor anual din cauza bolilor la rinichi. Iată câteva dintre obiceiurile care îţi pot afecta rinichii şi pe care ar trebui să le eviţi dacă ţii la sănătatea lor.

Consumul insuficient de apă

Hidratarea necorespunzătoare este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale îmbolnăvirii ri­nichilor. Principalele funcţii ale rinichilor sunt de elaborare a urinei pornind de la sânge, ceea ce permite eliminarea deşeurilor şi menţinerea constantă a mediului interior al corpului (echilibrul acidobazic al sângelui) şi de a menţine echilibrul eritrocitar. Iar atunci când o persoană nu este hidratată, se reduce fluxul de sânge către rinichi, ceea ce are ca rezultat acumulare de toxine în sistemul circulator.

Să fii tot timpul cu vezica plină

Nu este o idee prea bună să ignori chemarea naturii sau, şi mai rău, să transformi asta într-un obicei. Atunci când vezica rămâne plină, pentru o perioadă lungă de timp, pot apărea diferite complicaţii ale tractului urinar. Printre aceste se numără hipertrofia muşchiului detrusor şi incontinenţa urinară.

Consumul mare de sare

Metabolizarea sodiului este o altă sarcină importantă a ri­nichilor. Atunci când o persoană consumă foarte multă sare, rinchii sunt ocupaţi tot timpul pentru a elimina excesul ceea ce înseamnă că se afla mereu sub presiune.

Consumul excesiv de cafeină

În general, când le este sete oamenii preferă să consume alte băuturi decât apă, precum sucuri cu sau fără acid. Însă multe dintre ele conţine cafeină. Această substanţă poate creşte tensiunea arterială care pune presiune pe rinichi.

Abuzul de analgezice

Consumul exagerat de pilule împotriva durerii este un obicei nesănătos pentru multe persoane. Multe dintre analgezice au efecte secundare şi pot afecta mai multe organe, inclusiv rinichii. Abuzul de analgezice reduce fluxul sanguin către rinichi ceea ce afectează şi funcţiile lor.

Prea multe proteine

Un consum ridicat de carne roşie şi de alte produse bogate în proteine poate avea un efect negativ asupra sănătăţii rinichilor. O dietă cu multe proteine este sănătoasă cu excepţia cazului în care suferi de o boală de rinichi, iar doctorul recomandă un regim special. Prea multe proteine stresează rinichii.

Ignorarea răcelii şi a gripei

Ignorarea răcelilor obişnuite este un obicei care afectează funcţionarea corespunzătoare a rinichilor. Studiile au demonstrat că persoanele care au probleme cu rinichii nu s-au îngrijit corespunzător când au fost răciţi sau gripaţi. În plus, sunt mult mai sensibili la schimbările de temperatură.

Consum exagerat de alcool

De multe ori oamenii exa­gerează cu consumul de alcool. Şi prea mult alcool este un obicei care distruge rinichii. Alcoolul conţine toxine care pun presiune pe rinichi şi, în final, aceştia cedează.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.