LIFESTYLE 7 septembrie 2015

Muzica „extremă” îi calmează pe adolescenţi

de Covasna Media | 1050 vizualizări

Muzica „extremă”, cum este de exemplu heavy metal, are un efect benefic asupra adolescenţilor. Studiile recente arată că acest gen de muzică nu este deloc periculos pentru dezvoltarea psihică şi emoţională a tinerilor, dimpotrivă, îi ajută foarte mult.

Deşi mulţi adulţi nu suportă muzica de tip heavy metal, foarte mulţi adolescenţi o ascultă cu plăcere, zilnic şi deseori foarte tare, exasperându-şi părinţii cu acordurile dure şi puternice. Studiile arată însă că nu este niciun risc pentru tinerii care petrec minute întregi ascultând formaţia lor preferată, scrie adevarul.ro.

Muzica extremă îi ajută să-şi gestioneze mai bine sentimentele şi emoţiile intense pe care le au în această etapă a vieţii, inclusiv îi ajută să scape de anxietate, furie sau depresie, scrie Psychology Today. Deşi paradoxal, un studiu realizat de Universitatea din Queensland, Australia, arată clar că muzica aceasta foarte zgomotoasă îi calmează pe tineri.

Cercetătorii au definit muzica „extremă” ca fiind foarte tare, zgomotoasă, haotică şi puternică, cu părţi vocale emoţionnate, iar versurile vorbesc despre teme negative precum furia, depresia, izolarea sau singurătatea.

La studiu a fost analizată reacţia tinerilor la melodii din genurile muzicale EMO, hardcore, punk, heavy metal, screamo. Au participat 39 de voluntari, cu vârsta între 18 şi 34 de ani, care obişnuiau să aculte muzică din aceste genuri.

În cadrul experimentului, timp de 16 minute, ei au participat la o „şedinţă de înfuriere”, unde au vorbit despre lucrurile care îi supără foarte tare: probleme financiare, necazuri legate de locul de muncă sau de relaţiile pe care le au. Apoi, voluntarii au fost separaţi la întâmplare în două grupuri. Un grup a ascultat timp de 10 minute melodii la alegere, din stilurile lor preferate, iar al doilea grup nu a ascultat nimic. La final, cercetătorii au observat că voluntarii din grupul care a ascultat muzică agresivă se simţeau mai bine, nu erau deloc mai frurioşi, dimpotrivă.

Efectul terapeutic al muzicii este cunoscut de mult timp. De fiecare dată, alegem să ascultăm melodii care corespund cu starea noastră de spirit din acel moment: dacă suntem fericiţi, nu vom asculta niciodată un cântec deprimant. În primul rând, muzica ne ajută să trecem peste momentele dificile pentru că, atunci când ascultăm o melodie în care ne regăsim emoţiile, nu ne mai simţim singuri, avem impresia că şi alţi trec prin ce trecem noi, că ne pot înţelege necazurile.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.