LIFESTYLE 30 ianuarie 2014

Motivul pentru care bărbaţii uită de aniversări

de Covasna Media | 474 vizualizări

Fie că este vorba de ziua de nume, de ziua aniversării relaţiei de cuplu, fie că este vorba chiar de ziua de naştere, bărbaţii sunt mai predispuşi să uite astfel de date, iar cauză nu ţine neapărat de lipsa de interes a acestora faţă de iubitele lor.

Acest fapt a fost dovedit prin multiple experienţe prin care au trecut reprezentantele sexului frumos, dar şi prin cercetări ştiinţifice.

Bărbaţii sunt mai uituci decât femeile, mai ales între vârsta de 30 şi 60 de ani. Dacă până în 30 de ani sunt, adesea, mai atenţi cu partenerelor lor, după acest prag de vârstă apar mai multe momente în care uită lucruri importante care ţin de partenerelor lor de cuplu. Un studiu efectuat în Norvegia, la care au participat 48.000 de persoane, a arătat că, într-adevăr, bărbaţii stau mai prost cu memoria decât femeile.

Motivul principal pentru care bărbaţii uită date şi momente importante din viaţa de cuplu, adesea legate de partenerele lor nu ţine neapărat de nepăsare, ci de prioritizarea şi gestionarea preocupărilor principale. Specialiştii în psihologie au demonstrat că o persoană, cu cât este mai stresată de ceva anume, cu atât uită mai multe informaţii. În cazul bărbaţilor acest lucru este cu atât mai potenţat, cu cât s-a dovedit ştiinţific că bărbaţii sunt mai puţin capabili să se concentreze la mai multe lucruri deodată decât femeile.

Din natura lor, ei sunt construiţi astfel încât să se axeze pe câteva chestiuni primordiale, de la asigurarea traiului la ferirea de pericole. În acest sens, un bărbat va fi întotdeauna mai preocupat de cum să-şi repare maşina, decât de aniversarea căsătoriei, pentru că maşina reprezintă un obiect care-i uşurează traiul şi, în stare bună, îl fereşte de pericole, precum ar fi un posibil accident auto. Totodată, bărbaţii se consumă mai mult din cauza proble­melor la locul de muncă. Motivul? Locul de muncă re­prezin­tă, în majoritatea cazurilor, sursa de venit prin care bărbatul susţine familia, indiferent dacă partenera de cuplu lucrează sau nu. Din acest motiv, o problemă la muncă, situaţia tensionată cu colegii sau cu şeful sau riscul de a nu îndeplini un termen limită o să-l macine mai mult pe un bărbat decât pe o femeie, motiv pentru care el este mai predispus uitării.

Iar creierul are un mecanism foarte eficient în a permite concentrarea pe ceea ce omul consideră că este important. Elimină acele informaţii aparent mai puţin importante prin uitare şi le ridică în importanţă pe cele considerate cu adevărat esenţiale – în exemplul de faţă, repararea maşinii şi rezolvarea proble­melor de la serviciu, în detrimentul aniversării a X ani de la căsătorie, să spunem.

(lyla.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.