LIFESTYLE 29 aprilie 2015

Minunile capsaicinei. Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci iute

de Covasna Media | 3462 vizualizări

Valurile de căldură şi iuţeală de la nivelul papilelor gustative nu sunt singurele efecte ale mâncărurilor picante!

Efectele puternice resimţite de corpul uman după ce mănâncă ardei iute sau orice mâncare foarte picantă sunt cauzate de o mică substanţa denumită capsaicina. Aceasta are, de regulă, efecte benefice asupra organismului, însă nu trebuie consumată în exces.

Iutele asupra gurii, a nasului şi a ochilor

Deşi multe persoane considera iutele un gust delicios, corpul uman „vede” capsaicina drept o substanţă periculoasă care trebuie eliminată instant. Din acest motiv, după consumul unor produse foarte iuţi, întregul organism se pune în mişcare: nasul începe să curgă, gura se umple de salivă şi ochii încep să lăcrimeze. Toate aceste efecte secundare sunt, practic, modalitatea naturală a corpului de a elimina capsaicina.

Capsaicina asupra creierului

După prima gură luată dintr-o mâncare foarte iute, corpul o să resimtă o stare de căldură puternică, chiar dacă temperatua corporală nu creşte, de fapt şi de drept. Senzaţia falsă de căldură este dată de capsaicina care activează toţi receptorii din creier, făcându-i să funcţioneze la capacităţi sporite, generând astfel acel val de căldură care cuprinde omul după prima gură de ardei iute, spre exemplu.

Iutele şi glandele sudoripare

Chiar dacă senzaţia de căldură care cuprinde organismul este una falsă, temperatura corporală necrescând, asta nu înseamnă că nu începem să trans­pirăm. Iar principalul motiv este că substanţa iute capsaicina activează şi receptorii din creier care răspund de glandele sudoripare. Tot din cauză că organismul consi­deră capsaicina o substanţă „periculoasă”, activarea glandelor sudoripare, aşa­dar transpiraţia excesivă, este tot un mod de a elimina capsaicina din corp.

Capsaicina şi sistemul digestiv

Unele persoane nu pot mânca iute pentru că le doare stomacul, resimţind de fapt disconfort la nivelul întregului tract digestiv. Capsaicina irită într-adevăr pereţii stomacului, dar mai cu seamă intestinele unde generează o creştere a producţiei de mucus. Totodată, capsaicina poate declanşa şi contracţii intestinale, tot din reacţia firească a organismului de a elimina mai repede această substanţă din corp.

(lyla.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Anunţ public

Acum 23 ore, 20 minute

Anunţ public

Acum 23 ore, 21 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.