LIFESTYLE 28 ianuarie 2016

Metode de renunţare la fumat. Statistica nu recomandă ţigările electronice

de Covasna Media | 523 vizualizări

O parte dintre cei care îşi fac liste de metode de renunţare la fumat iau în calcul şi ţigările electronice. Însă doi cercetători spun că, cel puţin din punct de vedere statistic, nu e o metodă foarte bună de renunţare la fumat.

Un studiu publicat recent în jurnalul „The Lancet Respiratory Medicine” arată că persoanele fumătoare care folosesc ţigările electronice ca o metodă de renunţare la fumat au şanse cu 28% mai mici de a scăpa de dependenţa de nicotină faţă de cei care consumă tutun tradiţional. Autorii studiului sunt cercetătorii Stanton Glantz şi Sara Kalhoran, specialişti în cadrul centrului „Tobacco Control Research an Education”, al Universităţii din California, precizează adevarul.ro.

Cei doi specialişti au analizat 38 de studii care deţineau datele a mii de fumători, care au participat la cercetări de la perioade de câteva luni până la câţiva ani. După ce au comparat rezultatele studiilor au ajuns la concluzia că fumătorii care au trecut la consumul de ţigări electronice au mai puţine şanse să se lase de fumat.

„Ţigările electronice nu numai că nu ajută fumătorii să se lase de fumat, ci şi inhibă această dorinţă în oameni. Nu ne este clar de ce ţigările electronice împiedică oamenii să renunţe la fumat, dar una dintre explicaţii este că ţigările electronice le permit oamenilor să îşi ia doza de nicotină indiferent de mediul în care se află, iar locurile în care fumatul este interzis sunt deosebit de importante pentru decizia de a renunţa la fumat.

Prin diminuarea efectului psihologic pe care interdicţia îl are asupra fumătorilor, se diminuează şi motivaţia fumătorilor de a renunţa la acest obicei”, a declarat Stanton Glantz, potrivit reuters.com. Studiul are concluzii doar legate de statistică, iar cercetătorii spun că în următorii ani si­tuaţia se poate schimba, însă nu se ştie dacă în bine sau în mai rău.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.