LIFESTYLE 1 noiembrie 2013

Lumina ne ajută să gândim mai bine. Efectele se simt şi la cei care nu văd

de Covasna Media | 411 vizualizări

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire remarcabilă în cursul unor studii în care au dorit să vadă cum răspunde creierul uman în faţa unui stimul precum lumina.

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal, Canada, şi de la un spital din Boston, SUA, au observat faptul că lumina are un impact semnificativ asupra capacităţii noastre de a gândi mai bine, scrie Science Daily.

Impactul luminii asupra creierului se face simţit chiar şi în cazul persoanelor care nu văd. Coautorul studiului, Steven Lockley, este uimit de această capacitate a persoanelor fără vedere conştientă.

„Lumina nu ne permite numai să vedem, ea spune creierului dacă este noapte sau zi, ceea ce asigură sincronizarea metabolismului şi comportamentului nostru cu timpul din mediul înconjurător”, spune Julie Carrier, implicată şi ea în această cercetare.

Creierul poate detecta lumina prin fotoreceptorii prezenţi în unele celule ganglionare din retină, diferite de structurile oculare care ne ajută să vedem.

Experţii au ajuns la concluzia că persoanele care nu văd au un simţ inconştient al luminii, explică un alt specialist care a elaborat studiul, Gilles Vandewalle.

Lumina are şi un efect de sporire a atenţiei, ea activând anumite regiuni cerebrale care ne ajută să gândim mai bine. Aceste teste arată şi de ce oamenii au rezultate intelectuale mai bune atunci când lucrează la lumină.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.