LIFESTYLE 29 iunie 2016

Legende despre unele feluri de mâncare

de Agerpres | 650 vizualizări

Originile multor feluri de mâncare sau alimente sunt învăluite în legende. Unele fac legătura cu vechi zeități, ca în cazul uleiului de măsline, în timp ce altele amintesc de personaje mai mult sau mai puțin contemporane, relatează EFE.

„Margherita”, una dintre cele mai simple și populare pizze, are și ea le­genda ei.

Pizza Margherita este unul dintre acele feluri de mâncare patriotice care au culorile unui drapel, în acest caz, ale celui italian: roșu, de la roșii; alb, de la mozzarella; verde, de la busuioc. Nimic mai potrivit pentru a-i aduce un omagiu reginei Margareta de Savoia (Margherita Maria Teresa Giovanna), soția regelui Umberto I al Italiei.

Se spune că, în 1889, cuplul regal petrecea câteva zile la Palatul Capodimonte. Regina ar fi auzit vorbindu-se despre pizza și a dorit să o guste. Evident, la acea vreme regina nu putea merge la o pizzerie, așa încât a mers pizzeria la palat.

Artistul a fost Raffaele Esposito, deși totul indică faptul că adevăratul autor a fost soția sa, Donna Rosa. Lucrau la pizzeria „Pietro... e basta cosi” (Pietro... și ajunge; în prezent, „Brandi”). Pe atunci, la loc de cinste printre ingredientele celor mai populare tipuri de pizza era usturoiul. Eruditul Néstor Luján spune însă că reginei nu îi plăcea usturoiul. De aceea, Raffaele a făcut o pizza fără usturoi, reproducând cu ingredientele ei steagul italian.

Pizza a avut succes. Istorie sau le­gendă, s-a potrivit. La urma urmelor, singura obligație a unei legende nu este de a fi reală, ci de a fi frumoasă.

Succesul unui fel de mâncare din Țara Bascilor (în nordul Spaniei) este legat tot de o legendă. Este vorba despre „kokotxas” de merluciu, cele două părți cărnoase din partea inferioară a capului acestui pește.

Regina María Cristina a Spaniei, văduva lui Alfonso al XII-lea, își petrecea vara în localitatea San Sebastián din Țara Bascilor, iar unul dintre curteni i-a lăudat acest fel de mâncare. Pe atunci, în societățile gastronomice basce nu puteau intra femeile, nici măcar regina. De aceea i-a fost adusă o porție la palat. Reginei i-a plăcut, deși, conform rețetei tradiționale, preparatul avea destul de mult usturoi.

Astăzi, pizza este ceva popular și ieftin. În schimb, „kokotxas” reprezintă o mâncare scumpă și apreciată numai în Spania. Totuși, atât pizza Margherita, cât și „kokotxas” cu sos au ajuns la Palat. Fiecare în felul său.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.