LIFESTYLE 16 noiembrie 2014

Legătura nocivă dintre fumat şi îngrăşat

de Covasna Media | 340 vizualizări

Multe persoane au impresia că fumatul le taie pofta de mâncare, motiv pentru care reuşesc fie să slăbească, fie să-şi menţină greutatea. Însă adevărul nu este tocmai acesta, scrie lyla.ro.

Există o strânsă legătură între fumat şi oscilaţiile greutăţii corporale, mai ales în ceea ce priveşte îngrăşatul. Practic, un efect secundar al fumatu­lui este îngrăşatul (nu că nu ar fi o mulţime de alte consecinţe ale fumatului).

Fumatul, mai exact fumul de la ţigară, schimbă modul în care celulele organismului reacţionează la insulină, iar această alterare duce la îngrăşare pe termen lung, se arată într-un studiu publicat în revista de specialitate „American Journal of Physiology: Endocrinology and Meta­bolism”.

Fumul de ţigară face că ceramidele, moleculele care menţin structura celulelor, să întrerupă funcţionarea normală a celulelor, mai exact, felul în care reacţionează la insulină. Asta înseamnă că fumul de ţigară schimbă funcţiile metabolice încă de la nivel celular. Iar funcţiile metabolice şi modul în care pancreasul secretă insulina şi cum reacţionează corpul nostru la acest hormon sunt esenţiale în menţinerea greutăţii. Cu cât nivelurile de insulină sunt mai oscilante, cu atât riscul îngrăşării este mai mare pe termen scurt, precum şi riscul apariţiei diabetului zaharat pe termen lung.

Practic, există o strânsă legătură între rezistenţa la insulină şi inhalarea fumului de ţigară. Mai mult, şi fumatul pasiv este deopotrivă periculos pentru siluetă ca cel activ.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.