Lapte și soia pentru o sănătate mai bună a mușchilor
Consumul unei băuturi compuse din lapte È™i soia după o activiÂtate fizică este benefic pentru sănătatea muÈ™chilor. Nu este o reÈ›etă miraculoasă, dar are meritul de a fi naturală, fără riscuri pentru sănătate È™i simplu de pregătit, relatează passionsante.be.
Cercetători de la Universitatea Texas au făcut un test pe sportivi amatori cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani. Testele s-au desfășurat în două etape, participanții primind proteine din lactoser (extrase din lapte) sau un amestec de lapte și soia (25% proteine din soia, 50% caseină — proteină din lapte — și 25% proteine din lactoser). S-au efectuat biopsii musculare înainte de activitatea fizică și la cinci ore după. Între cele două momente, sportivii au consumat una din cele două băuturi.
Rezultatul a arătat că amestecul lapte-soia are un dublu avantaj: prelungeÈ™te biodisponibilitatea aminoÂacizilor (furnizaÈ›i de proteine) necesari creÈ™terii musculare È™i, în acelaÈ™i timp, frânează degradarea proteinelor din muÈ™chi, lucru care favorizează recuperarea lui.
Autorii studiului consideră că acest demers — combinarea proteinelor animale cu cele vegetale — poate fi o strategie eficientă pentru cei aflați în căutarea unor soluții simple care să le favorizeze sănătatea musculară.