LIFESTYLE 31 iulie 2014

La câte lucruri neaşteptate te ajută cuptorul cu microunde

de Covasna Media | 700 vizualizări

Cei mai mulţi posesori de cuptor cu microunde îl folosesc aproape exclusiv pentru încălzirea animentelor sau pentru decongelare. Dar cuptorul poate face incomparabil mai multe, dacă ştii să-l foloseşti.

De fapt, cuptorul ar putea fi folosit la prepararea întregului meniu, dar el nu trebuie supralicitat şi funcţiile lui nu se confundă cu ale aragazului. În schimb, există multe operaţiuni simple, foarte utile în gospodărie, la care nu se pretează nici aragazul, nici cuptorul obişnuit şi nici altceva, dar ţi le rezolvă microundele. Iată numai câteva:

Curăţatul cepei

Ceapa te face să lăcrimezi şi asta produce mai mult decât disconfort. Ei bine, cuptorul cu microunde are soluţia. Nu trebuie decât să retezi cele două extremităţi ale căpăţânii de ceapă, s-o pui în cuptor şi s-o laşi acolo la temperatura maximă timp de 30 secunde. Porii care produc lacrimi vor seca, în timp ce aroma şi substanţele nutrive rămân nealterate. Poţi tăia ceapă fără să verşi nicio lacrimă.

Redarea aromei condimentelor

Condimentele stocate îndelung îşi pierd de obicei aroma, iar gospdinele de cele mai multe ori le aruncă. Adesea însă nu e cazul. Este suficient să le ţii 5 secunde în cuptorul încălzit la maximum, pentru ca aromele să revină.

Reîmprospătarea biscuiţilor şi a fursecurilor

Biscuiţii, chiar dacă se află în termenul de vala­bilitate, îşi pierd în scurt timp prospeţimea. Uneori îi acceptăm şi aşa, alteori însă i-am prefera proaspeţi sau am dori să ne protejăm dantura, inclusiv lucrările pentru care am tot umblat la stoma­tolog. 30 de secunde în cuptorul cu microunde la temperatură moderată sunt suficiente, ca să arate ca şi cum acum au fost scoşi din cuptor. Dar nu mai mult, pentru că se usucă. În acelaşi fel se împrospătează şi pâinea, în numai 10 secunde, la temperatura maximă.

Migdale, alune, caju

Sâmburii prăjiţi aflaţi în comerţ au deja o vechime de la data prăjirii lor, ceea ce le poate da un uşor iz de rânced sau chiar gust de alterat. Mult mai sănătos este să-i cumperi proaspeţi, eventual să-i cureţi chiar tu de coji, dacă ai răbdare, şi să-i prăjeşti în propria bucătărie. Îi pui într-un vas (nemetalic!), îi laşi în cupor la temperatura maximă timp de un minut, îi scoţi, îi amesteci şi repeţi operaţia până obţii gradul de prăjire care te satisface.

Omletă neprăjită în ulei

Baţi ouăle într-un bol, adaugi sare, brânză, piper şi verdeaţă proaspătă, amesteci bine şi introduci totul în cuptor. Omleta se face în 3 minute, dar dacă doreşti să fie mai moale, poţi ţine ceva mai puţin. Adio ulei, adio prăjit!

Mierea cristalizată

De obicei decristalizarea mierii ridică proble­me. Operând în sistemul Bain Marie, mierea se topeşte inegal: începe din exteriorul borcanului, iar când ajunge la mijlocul lui, stratul marginal devine prea fluid, aproape „apos”. Introdusă în cuptorul cu microunde, mierea se topeşte aproape uniform în toată masa ei şi îţi poţi permite să controlezi consistenţa dorită. Nu ţii mai mult de 2 minute, la temperatură redusă.

Linte, fasole, muiate rapid

În mod obişnuit, muiatul lintei şi a fasolei se face ţinându-le toată noaptea în apă. Cuptorul cu microunde permite însă o procesare mult mai rapidă. Aşezi boabele într-un vas cu apă, adaugi bicarbonat de sodiu, pui totul în cuptor şi laşi la o temperatură medie timp de 10 minute.

După ce ai scos vasul din cuptor, laşi să se răcească timp de 30-40 minute şi fasolea sau lintea sunt tocmai bune de gătit.

Stoarce lămâia

Cuptorul cu microunde te ajută să storci lămâia mai uşor că de obicei - mai ales dacă este ţeapănă. Dacă însă ţii lămâia 10-20 secunde în cuptorul cu microunde la temperatura maximă, vei fi surprinsă văzând ce fragedă s-a făcut şi ce mult suc scoţi din ea.

Curăţă căţeii de ursturoi

De obicei, căţeii se curăţă solicitând chiar şi unghiile de pe care mirosul specific se îndepărtează greu cu săpun sau detergenţi. Soluţia este să introduci în cupor căpăţâna de usturoi şi s-o laşi acolo 15 secunde la temperatura maximă. Pieliţele devin umede şi se curăţă cu uşurinţă.

Cojile roşilor şi ale fructelor

Pui roşiile sau fructele timp de 30 secunde în cuptor la putere maximă, le scoţi şi aştepţi să se răcească. Cojile se vor curăţa aproape de la sine.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.