LIFESTYLE 10 aprilie 2016

Funcționarea creierului este influențată de anotimpuri

de Agerpres | 1317 vizualizări

Se pare că activitatea cerebrală variază în funcție de anotimpuri, nu numai în ceea ce privește starea de spirit, ci și pe plan cognitiv, relatează passionsante.be.

În ceea ce privește starea de spirit, se știe că unii oameni sunt foarte sensibili la scăderea luminozității toamna și iarna, care determină uneori depresii sezoniere. Planul cognitiv (memorie, gândire, atenție) a fost în schimb destul de puțin explorat. O echipă belgiană de la Universitatea din Liege a desfășurat un studiu pentru a afla mai precis cum influențează anotimpurile funcționarea creierului uman.

De câteva ori într-un an, tineri adulți au stat cinci zile într-un mediu neutru („în laborator”), unde au fost supuși unor teste care implicau atenția (concentrarea) și memoria de lucru (păstrarea și prelucrarea informațiilor pe termen scurt). Reacția cerebrală a fost analizată prin rezonanță magnetică, iar cercetătorii au constatat diferențe „uimitoare” în funcție de perioada anului în care s-au desfășurat testele.

Atenția a atins nivelul maxim în preajma solstițiului de vară (la jumătatea lunii iunie) și minim spre solstițiul de iarnă (jumătatea lunii decembrie).

Memoria a fost maximă în perioada echinocțiului de toamnă (jumătatea lunii septembrie) și mini­mă în cea a echinocțiului de primăvară (jumătatea lui martie).

Autorii studiului au constatat prin urmare că variațiile sezoniere in­fluențează fiziologia cerebrală și implicit facultățile cognitive. În plan general, aceste fluctuații nu sunt resimțite în activitatea zilnică, însă, în cazul persoanelor vulnerabile, ele ar putea compromite controlul emo­țional, arată cercetătorii menționați de passionsante.be.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.