LIFESTYLE 5 noiembrie 2014

Fumătorii, risc sporit pentru dureri cronice de spate

de Covasna Media | 330 vizualizări

Persoanele care fumează sunt mai expuse riscului de a avea dureri cronice de spate în comparaţie cu cele care nu au acest obicei, este concluzia unei cercetări recente, informează ziare.com.

Un studiu coordonat de Bogdan Petre de la Facultatea de Medicină Feinburg din cadrul Universităţii Northwestern, SUA, arată, pentru prima dată, că fumatul interferează cu un circuit cerebral asociat cu dure­rea, ceea ce îi expune mai mult pe fumători durerii cronice de spate. Cercetarea apărută în revistă „Human Brain Mapping” arată că fumătorii îşi pot reduce probabilitatea de a suferi de acest tip de durere prin renunţarea la obiceiul lor nesănătos.

În cadrul studiului, specialiştii au analizat 160 de persoane care aveau dureri de spate care durau de 4-12 săptămâni.

De asemenea, cercetătorii au monitorizat 32 de voluntari cu durere de spate cronică şi 35 de persoane fără acest tip de durere.

Voluntarii au completat chestionare legate de obiceiurile lor, menţionând dacă fumează sau nu, şi de starea sănătăţii. Apoi, ei au fost examinaţi prin scanare cerebrală (RMN), pentru a se analiza două regiuni din creier (nucleus accumbens şi cortexul median prefrontal) implicate în comportamentul adictiv şi în învăţarea motivaţională.

Petre şi echipa lui au descoperit că legătura dintre aceste două regiuni cerebrale joacă un rol crucial în apariţia durerii cronice.

Fumatul pare să afecteze această conexiune. Astfel, la fumători, legătura dintre aceste zone cerebrale este mai pronunţată, expunându-i unui risc de trei ori mai mare de a se alege cu dureri cronice de spate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.