LIFESTYLE 21 februarie 2020

Filmul „colectiv”, prezentat în avanpremieră la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1406 vizualizări

Filmul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, care va avea premiera în cinematografele din România pe 28 februarie 2020, va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, în prezenţa echipei de producţie şi protagoniştilor, au anunţat joi, organizatorii evenimentului.

Cu zece zile înainte de premiera oficială, echipa filmului a pornit într-o caravană prin mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj, Sibiu, Timişoara, Craiova, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, unde, pe lângă proiecţii, vor avea şi o serie de întâlniri şi dezbateri cu publicul.

Filmul descrie evenimentele care au urmat incendiului din 2015, în urma căruia 64 de persoane, majoritatea tineri, şi-au pierdut vieţile în discotecă sau în spitale.

„Colectiv spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu acelaşi nume şi urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunerea adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuală. Producţia va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacţii de ziare, cabinete de miniştri, coridoare de instituţii, săli de şedinţe. Filmul urmăreşte jurnalişti, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienţi şi familiile lor, dar şi oficiali din guvern şi reprezentanţi ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă reţea a corupţiei, minciunii şi manipulării”, se arată într-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul acestui festival italian, iar premiera nord-americană la festivalul internaţional de film de la Toronto.

Pelicula a fost selectată şi în cadrul altor competiţii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar.

Cel mai recent, „colectiv” a fost prezentat în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfăşoară în Statele Unite.

Filmul va fi prezentat sâmbătă, 22 februarie, de la ora 17,30 în Sala Chaplin a Cinematografului Arta din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.