LIFESTYLE 1 februarie 2016

Filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze

de Agerpres | 481 vizualizări

Filmele cu scene în care personajele fumează au încurajat milioane de tineri să fumeze, se arată într-un raport publicat luni dimineață la Geneva de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care adresează un apel autorităților să semnaleze clar aceste producții.

Câteva țări au luat deja măsuri. În China nu se mai filmează scene în care se fumează „excesiv”, iar India a stabilit noi reguli pentru aceste imagini și afișarea mărcilor în secvențe din filme și programe televizate, se spune în al treilea raport al OMS pe această temă din 2009.

„Dar trebuie și se poate face mai mult”, a declarat presei un oficial al organizației, citat de 7sur7.be. În afară de avertizarea că filmele conțin scene cu fumat, pentru ca tinerii să ne le vizioneze, OMS solicită asigurări că producătorii nu primesc nimic pentru realizarea peliculelor în vederea difuzării scenelor de fumat. Organizația mai dorește să nu se mai pună în cinematografe afișe cu mărci de țigări și să se insereze mesaje puternice anti-fumat înaintea proiectării unor asemenea pelicule. Între 2010 și 2013, aceste filme au primit finanțări pu­blice de 2,17 miliarde de dolari, aproape o jumătate din totalul acestui tip de susținere.

În Statele Unite, fumatul pe ecran este la originea a 37% dintre noii fumători adolescenți, se arată în mai multe studii. Conform unei evaluări americane, 6 milioane de tineri din SUA au început să fumeze în 2014 din cauza acestui aspect, 2 milioane dintre ei putând muri în viitor de boli legate de fumat. Peste 40% dintre filmele americane conțineau în același an scene de fumat, dintre care 35% considerate vizibile de către tineri. Potrivit altui studiu, o avertizare clară afișată în film ar reduce cu 20% numărul fumătorilor tineri și ar permite evitarea unui milion de decese legate de fumat.

Fumatul pe marele ecran poate constitui „un important mijloc de promovare a țigărilor și fumatului”, se arată în raportul OMS. Cele 180 de părți ale Convenției cadru a OMS asupra controlului fumatului sunt obligate să interzică promovarea și susținerea acestor elemente.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.