LIFESTYLE 24 februarie 2015

Efectele nebănuite ale saunei

de Covasna Media | 469 vizualizări

Sauna nu ne oferă numai un sentiment de relaxare şi prospeţime, ci ajută la formarea unei bariere protectoare împotriva bolilor. Este de ajuns să te duci odată pe săptămână şi, datorită acţiunii sale combinate cu frigul, treptat, corpul ni se tonifică.

Baia de sudoare era cunoscută de toate popoarele încă din antichitate. Mult mai recent au început să se dezvolte cabinele moder­ne, montate din lemn de calitate şi cu o izolaţie perfectă, scrie Ele.ro.

Filnandezii cei luminaţi

Se spune că sauna provine din Finlanda. În orice caz, a devenit o parte componentă a culturii acestui popor nordic şi pentru locuitorii de aici reprezintă un ritual zilnic care înlesneşte trecerea de la tempoul de lucru la cel de odihnă.

După ce în anii ‘20 sportivii finlandezi şi-au adus cu ei sauna la olimpiadă, aceasta s-a extins cu rapiditate. Şi la noi „baia de sudoare” şi-a câştigat rapid mulţi adepţi, iar rândurile lor se lărgesc continuu.

Cine poate intra în saună?

La saună pot merge aproape toţi oamenii fără diferenţă de sex sau vârstă. Dacă ezităm, neştiind dacă starea noastră de sănătate ne permite să facem saună, ar trebui să ne sfătuim mai întâi cu un doctor.

Dar şi un om complet sănătos, care vine prima dată la saună, trebuie să respecte metoda corectă de practicare a saunei, care constă în următoarele faze:

Mai întâi ne spălăm bine corpul, facem duş, ne udăm capul ca să nu se încingă, ne învelim într-un prosop mare şi ne alegem o băncuţă potrivită.

Dacă sauna este construită dintr-un lemn de calitate, special destinat acestor spaţii (cum este, de exemplu salcia africană), oaspeţii nu au probleme cu respiraţia.

Efectele imediate ale saunei

l Scăderea greutăţii prin eliminarea apei; l Relaxare psihică; l Înlăturarea toxinelor; l Curăţarea pielii, efect cosmetic; l Îmbunătăţirea metabolismului; l Relaxarea muşchilor; l Eliberarea căilor respiratorii; l Atenuarea durerilor; l Un somn adânc.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.