E dovedit: bărbaţii sunt mai sensibili decât femeile
Or fi sexul tare, dar studiile arată că bărbaţii sunt mai predispuşi bolilor decât femeile. Ele se îmbolnăvesc mai greu de diabet, de boli de inimă...
Despre diferenţele dintre bărbaţi şi femei s‑au scris multe articole şi s-au făcut multe studii. Subiectul este generos şi iscă noi şi noi controverse. De exemplu, o cercetare recentă le dă dreptate bărbaţilor care se plâng atunci când răcesc, notează clicksanatate.ro.
Se pare că femeile au o imunitate mai bună, ceea ce le ajută să se îmbolnăvească mai greu, iar dacă răcesc, să facă faţă mai uşor bolii.
De ce au femeile un sistem imunitar mai bun? Hormonul feminin estrogen hrăneşte anticorpii şi întăreşte imunitatea, arată concluziile unui studiu derulat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea McGill, din Canada.
Acest hormon este responsabil de existenţa în organism a unei enzime care blochează procesele inflamatorii, susţin specialiştii canadieni. Cercetările clinice mai arată că bărbaţii au un risc mai mare de a face diabet decât femeile. Asta din cauză că ei acumulează grăsime în zona superioară (abdomen). Se cunoaşte faptul că grăsimea în exces în această zonă favorizează creşterea nivelului zahărului din sânge.
Atacul cerebral, mai des întâlnit la bărbaţi
Bărbaţii fac şi mai des atac vascular cerebral, din cauza sistemului vascular mai fragil, spun specialiştii. De asemenea, spondilita anchilozantă este mai întâlnită la bărbaţii tineri, în comparaţie cu femeile de aceeaşi vârstă.
În schimb, scleroza în plăci este mai des întâlnită la femeile tinere decât la bărbaţii de aceeaşi vârstă.
Explicaţia?
De ce suntem atât de diferiţi şi atunci când ne îmbolnăvim? „Sunt multe boli legate de modul cum funcţionează organismul, de hormoni şi de dezvoltarea anumitor regiuni ale creierului. Bărbaţii pot fi predispuşi la anumite boli şi din cauza stilului de viaţă mai dezordonat”, explică Alina Constantin, medic de familie.
Un exemplu în acest sens este incidenţa mai crescută în rândul bărbaţilor a afecţiunilor pulmonare, cauzate în principal de fumat (există mai mulţi fumători bărbaţi decât femei).
„Ciroza hepatică este mai frecventă la bărbaţi. Această afecţiune este legată de consumul de alcool”, mai spune medicul.
Infecţiile urinare, «terenul» femeilor
În contrapartidă, şi femeile „deţin monopolul” pe anumite afecţiuni. Infecţiile urinare, de exemplu, sunt mai des întâlnite la sexul slab, din considerente de natură anatomică: uretra este apropiată de anus şi transmiterea germenilor se face mai uşor.
Şi osteoporoza este o boală care afectează mai mult femeile, în special după menopauză, din cauza hormonilor. Un studiu apărut anul trecut confirmă faptul că femeile sunt mai predispuse tulburărilor psihice (depresie, anxietate).
Dar nici bărbaţii nu se lasă: ei devin mai uşor dependenţi de alcool şi de droguri.