Dialogul interetnic, încurajat de Teatrul Independent Osonó
Evenimentul a ajuns la a cincea ediție
Osonointeretnic#2019, tabăra interetnică adresată tinerilor va avea loc în acest an în perioada 15 – 19 iulie, la Sfântu Gheorghe. Manifestarea, care va fi găzduită de Liceul de Arte „Plugor Sándor” din reședința de județ, are scopul de a crea un spațiu în care cei circa 20 de tineri din diverse colțuri ale țării să înfrunte problemele interetnice prin metode teatrale.
Organizatorii spun că teatrul, jocurile și exercițiile teatrale sunt elemente excelente pentru autocunoaștere, dar și pentru a-l cunoaște pe cel de lângă tine, indiferent de naționalitate. Această metodă facilitează comunicarea, procesul de gândire împreună, dar și depășirea barierelor, etichetelor și a prejudecăților.
„Teatrul ne ajută să descoperim ce ne unește în loc să ne concentrăm la ce ne desparte”
În cele cinci zile, tineri din Galați, Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe se vor confrunta, conform organizatorilor, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică.
„Pentru Teatrul Independent Osonó sunt foarte importante proiectele interetnice așa cum e și tabăra interetnică în care lucrăm împreună cu tineri români și maghiari. (...) Teatrul ne ajută să ne descoperim unul în celălalt, indiferent de naționalitate, orientare sexuală sau religie. Ne ajută să descoperim ce ne unește în loc să ne concentrăm la ce ne desparte. Cred că impulsul acesta e foarte important pentru tineri și în tabăra interetnică încercăm să-l realizăm și să facem împreună un pas către ideea că e mult mai frumos să clădim ceva împreună decât să distrugem tot din jurul nostru”, ne-a spus conducătorul și regizorul Teatrului Osonó, Fazakas Misi.
Acesta va conduce atelierele alături de Iustinian Turcu, actorul de la Teatrul Național „Radu Stanca’’ din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut, în anul 2017.
Pe lângă atelierele teatrale, din program fac parte și exerciții de încălzire fizică și mentală pe care tinerii le vor face la începutul zilei, iar seara aceștia vor repeta scenele pe care le vor prezenta în ultima zi de tabără.
Organizatorii spun că participanții de la edițiile trecute au rămas încântați de posibilitatea de a descoperi bucuria de a fi și a lucra împreună, dar și de atmosfera care s-a creat în cadrul taberei. Maria Stan, o tânără din Sibiu care a participat la tabăra de anul trecut relatează:
„Pentru mine tabăra interetnică de teatru a fost o experiență cu totul specială. Am reușit să pătrund și să înțeleg mai bine tainele teatrului și munca din spatele unui spectacol. Am înțeles că arta de a fi actor este ceva complex. În teatru e vorba despre oameni, despre liniștea și echilibrul interior. Cu ajutorul atelierelor am descoperit lucruri despre mine, dar și despre cei din jurul meu cu care m-am împrietenit ușor, neținând cont de etnie. A fost o călătorie cu mine însămi în care mi-am dezvoltat anumite abilități și în care am încercat să corectez ce nu îmi plăcea așa mult la mine. Am reușit să dărâm câteva bariere. Abia aștept sa revin anul viitor”, a punctat tânăra.
Proiectul este organizat de Asociația Bolyongó Szinházi Egyesȕlet, Asociația Teatrală Hoinarul în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe și este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.
Sursă foto: Facebook/Teatrul Independent Osonó.