LIFESTYLE 6 iulie 2015

Cum ne putem răcori eficient în zilele caniculare

de Covasna Media | 477 vizualizări

Când temperatura trece de 35 de grade Celsius şi vorbim deja de caniculă, organismul nostru începe să sufere serios. În această perioadă, experţii ne recomandă câteva trucuri simple, care ne ajută să ne răcorim eficient.

O soluţie la îndemâna oricui, chiar dacă pare ciudată, este răcirea aşternutului în frigider. Aşternutul trebuie umezit, pus într-o pungă de plastic şi apoi lăsat câteva ore în frigider. Scos chiar înainte de culcare, ne va ajuta să ne răcorim imediat, iar efectul va dura întreaga noapte, scrie Daily Mail.

Umezirea încheieturilor de la mâini cu apă rece este o altă soluţie cu efect garantat. Putem folosi, în lipsa apei, un şerveţel umed. Această zonă, unde se simte pulsul, controlează temperatura întregului corp. Reducând fluxul de sânge din această regiune, prin răcire, ne vom răcori rapid şi nu vom risca să ne supraîncălzim.

Cea mai mare greşeală pe care o facem atunci când vrem să se răcorim este duşul cât mai rece. Dorinţa de a ne răcori în acest fel este normală, dar experţii ne avertizează că mai rău ne facem recurgând la această metodă. În contact cu apa foarte rece, trupul va începe să lupte cu frigul, va începe să tremure, iar în scurt timp se va încălzi foarte repede. Astfel, ideale sunt duşurile calde, iar unele zone ale corpului, de exemplu faţa, pot fi stropite cu apă rece. Prin evaporarea apei, corpul se va răci.

Dacă suferim de dureri de cap din cauza caniculei, nu trebuie să luăm aspirină, pentru că acest medicament creşte temperatura corpului, ne avertizează medicii. Putem folosi în schimb analgezice cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul, scrie adevarul.ro.

Ce trebuie să mâncăm şi ce să bem

Mâncarea mai picantă, mai ales cea pe bază de peşte sau pui, condimentată cu puţin curry, este foarte bună în perioada caniculară. Curry conţine capsaicină, un compus din ardeiul iute, care stimulează transpiraţia. Prin transpiraţie abundentă, corpul se răceşte rapid şi eficient, spune nutriţionista Dalia Maori. Cei care nu suportă deloc mâncarea picantă ar trebui să mănânce alimentele obişnuite, dar în porţii mai mici. Desigur, trebuie să mâncăm multe legume, fructe şi să bem suficientă apă.

Există alimente recomandate pentru protecţia solară. De exemplu, rodiile cresc cu 25% capacitatea de protecţie a pielii la soare. Roşiile şi pepenele verde sunt de asemenea foarte bune, deoarece conţin un pigment numit carotenoid, care creşte rezistenţa pielii la razele solare.

Asemeni efectului pe care îl are curry, băuturile fierbinţi ajută la răcorirea corpului. Ele produc transpiraţie şi astfel pielea va fi răcorită. Experţii ne sfătuiresc să evităm băuturile cu alcool, cu cofeină sau pe cele dulci. Apa este cea mai bună sursă de hidratare a organsimului, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor recomandă consumul a cel puţin 1,6 litri de apă zilnic în cazul femeilor şi 2 litri pentru bărbaţi. Poate fi consumată apă de la robinet sau îmbuteliată, nu însă carbogazoasă, pentru că aceasta duce la senzaţia de saţietate şi nu poate fi băută în cantităţi foarte mari. Este bine că bem apă de la temperatura camerei, nu foarte rece. Apa de la frigider ne răcoreşte rapid, dar din această cauză nu mai simţim nevoia să bem suficient de multă, deşi corpul nostru are nevoie.

Angie Bone, expertă în sănătate publică, recomandă alte trucuri simple, care ne ajută să ne răcorim. Este bine să aerisim camera doar noaptea şi dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui. În timpul zilei trebuie să lăsăm geamurile închise, cu draperia sau transperantul tras, pentru a ne proteja de soare. O idee bună este să atârnăm în faţa geamului o pânză udă, care va ajuta la răcirea aerului care intră în interior.

În zilele caniculare nu este o idee bună să umblăm foarte dezbrăcaţi. Hainele lejere, din materiale naturale, cum sunt inul sau bumbacul, ne ajută să ne răcorim pentru că absorb transpiraţia şi ajută la evaporarea ei. Trebuie să evităm hainele foarte mulate, strânse pe corp sau pe cele de culoare neagră, care atrag căldura.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.