LIFESTYLE 27 noiembrie 2018

Cofetar din Sfântu Gheorghe, medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Gastronomie din Luxemburg

de Agerpres | 2773 vizualizări

Cofetarul Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe a câştigat două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast, desfăşurat recent la Luxemburg.

Farkas Ferenc a declarat pentru AGERPRES că aurul l-a primit pentru mai multe piese făcute din aluat iar bronzul, pentru o compoziţie din ciocolată şi marţipan, având ca temă protejarea globului pământesc.

„În cinci zile de concurs au participat în jur de 8.000 de concurenţi, la diferite categorii, din 75 de ţări. Eu am participat la creaţie artistică din aluat cu o poartă sculptată, vase şi mobilier tradiţional, covoare şi costume populare făcute din aluat. Am luat medalie de aur iar pentru globul pământesc am luat bronz”, a declarat acesta.

Maestrul cofetar Farkas Ferenc practică această profesie de aproape două decenii iar în ultimii ani a câştigat numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale de profil, unde a participat în calitate de reprezentat al unei cunoscute brutării din Sfântu Gheorghe.

Spre exemplu, la Târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile „Harap Alb”, „Pupăza din tei” şi „Punguţa cu doi bani”, precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia (foto), pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare.

„A lucrat pentru acest concurs, de la Luxemburg, timp de aproape două luni de zile şi mă bucur foarte mult pentru acest rezultat. (...) Este o performanţă foarte mare, aduce faimă atât brutăriei noastre, cât şi României”, a declarat pentru AGERPRES Dioszegi Laszlo, patronul brutăriei.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.