Cinci simptome surprinzătoare ale diabetului
Simptomele diabetului zaharat de tip 2 nu sunt în toate cazurile evidente. Este posibil ca unele persoane să nu aibă senzaţia constantă de sete, să aibă mâinile şi picioarele amorţite sau să simtă nevoia să meargă foarte des la toaletă. Există şi alte semne subtile care pot indica apariţia diabetului.
1. Aţi observat modificări neplăcute la nivelul pielii
Petele întunecate pe piele, în special pe partea din spate a gâtului, pe coate sau pe încheieturi reprezintă, de multe ori, o avertizare timpurie a unor probleme cu nivelul zahărului din sânge. Deşi genetica sau hormonii pot cauza aceste schimbări de la nivelul pielii, „atunci când observ aceste pete, primul lucru pe care îl fac este să verific nivelul zahărului din sângele pacientului meu”, spune Sanjiv Saini, dermatolog la o clinică din Maryland.
2. Aţi observat o îmbunătăţire bruscă a vederii
Faptul că brusc aţi început să vedeţi mai bine nu este întotdeauna o veste bună. „Veţi citi de multe ori că vederea înceţoşată este un simptom al diabetului, când de fapt, vederea se poate şi îmbunătăţi atunci când apare boala”, spune Howard Baum, asistent profesor la Universitatea Vanderbilt.
3. Mâncărimile constante
Diabetul afectează circulaţia sângelui, ceea ce poate duce la mâncărime. Dacă utilizarea constantă a unei creme hidratante nu rezolvă problema, ar trebui, pentru orice eventualitate, să consultaţi un medic specialist.
4. Probleme cu auzul
Un studiu al Institutului Naţional de Sănătate sugerează că pierderea auzului ar putea fi un semn timpuriu al diabetului. Cercetătorii sunt de părere că diabetul afectează vasele de sânge şi nervii din urechea internă.
5. Sforăiţi mai des şi mai tare decât înainte
„Aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet au probleme cu respiraţia din timpul somnului”, a explicat Osama Hamdy, director la Centrul pentru Diabet din Boston.