Cinci mituri despre carne demontate de cercetători
Un grup de cercetători a identificat o serie de mituri legate despre carne, pe care însă le-au demontat rând pe rând.
Carnea duce la apariţia cancerului
Totul depinde de felul în care este preparată carnea. Carnea intens procesată s-ar putea să conţină substanţe cancerigene, dar acest lucru poate fi evitat, dacă alegem să preparăm carnea în aşa fel încât să evităm prăjirea în ulei. Carnea roşie este adesea asociată cu o predispoziţie la cancer, dar există foarte puţine dovezi în acest sens, potrivit Business Insider.
Carnea putrezeşte în colon
Unii oameni cred că preparatele din carne nu sunt digerate corespunzător. În realitate, însă, nu există nicio dovadă ştiinţifică pentru a susţine această teorie.
Carnea duce la apariţia bolilor de inimă
Carnea este adesea asociată cu boli cardiovasculare sau cu diabetul de tip 2, dar omenirea consumă carne cu milioane de ani înainte ca aceste boli să apară. O serie de studii au arătat că nu există o legătură puternică între carnea neprocesată şi bolile de inimă. Important este ca acest aliment să fie consumat în cantităţi moderate şi să evităm pe cât posibil carnea procesată.
Carnea îngraşă
Carnea are un conţinut ridicat de grăsimi şi de calorii, iar acesta este motivul pentru care cei mai mulţi spun că acest aliment duce la luarea în greutate. Dar să nu uităm faptul că este o sursă importantă de proteine, nutrienţi ce stimulează scăderea în greutate. Proteinele au rolul de a stimula metabolismul. Numeroase studii au arătat că dacă mâncăm carne avem tendinţa de a mânca mai puţin pe parcursul zilei.
Carnea îţi afectează sănătatea
Sunt mulţi oameni care cred că acest aliment îţi afectează masa osoasă şi buna funcţionare a rinichilor. Greşit, afirmă cercetătorii, care spun că pe termen lung carnea are exact efectul opus. Persoanele care obişnuiesc să mănânce carne prezintă un risc scăzut de a dezvolta osteoporoză şi de a suferi de fracturi. În plus, nu există dovezi care să arată că o dietă bogată în proteine ar afecta rinichii. Acest efect apare doar în rândul persoanelor diagnosticate cu boli renale.