LIFESTYLE 29 decembrie 2014

Ce tradiţii de Revelion au alte popoare

de Covasna Media | 351 vizualizări

Noaptea dintre ani este plină de superstiţii, aproape fiecare popor având „tradiţii” de care ţine cu dinţii pentru a avea noroc la bani ori în dragoste în anul care vine.

Tradiţia spune că, la miezul nopţii, spaniolii trebuie să mănânce 12 boabe de strugure şi să-şi pună 12 dorinţe, câte una pentru fiecare lună a anului ce vine. O boabă dulce înseamnă o lună bună, iar o boabă acră, o lună cu mai multe greutăţi. Un obicei similar există în Portugalia, cu diferenţa că aici sunt preferate smochinele.

Italienii cred că dacă mănâncă de Revelion carne de porc, vor avea un an nou prosper. De pe masa lor nu lipseşte nici cotechino con lenticchie, un fel de tocăniţă de linte şi cârnaţi, des­pre care spun că le aduce noroc.

Japonezii au câte o semnificaţie pentru fiecare preparat pus pe masa de Revelion. Printre altele, mănâncă rulouri de hering, dacă vor să aibă copii anul următor, soia neagră, care, cred ei, îi ajută să se menţină sănătoşi, şi un tip de alge marine care simbolizează bucuria.

În Germania, porcul, simbolul bunăstării şi abundenţei, e la mare căutare pentru festinul de Sărbători, dar se regăseşte pe mese chiar şi sub formă de desert: porcuşori de marţipan.

Danezii obişnuiesc să mănânce o prăjitură cu marţipan, Kransekage, iar la miezul nopţii, să spargă farfurii de uşile vecinilor şi ale prietenilor. Tradiţia spune că dacă găseşti cioburi în prag, ai norocul asigurat pentru următorul an.

Filipinezii cred că formele rotunde aduc noroc şi prosperitate, aşa că pe mesele de sărbătoare se află întotdeauna portocale sau pepeni.

În mai multe ţări din lume există obiceiul ascunderii de răvaşe sau de mici surprize în desertul servit în noaptea de Revelion. În Suedia şi Norvegia, de exemplu, se pregăteşte o budin­că de orez care are în ea o alună; aluna, se spune, va aduce noroc celui care o găseşte. În Grecia, imediat după intrarea în noul an, se mănâncă Vassilopita, o plăcintă făcută în cinstea Sfântului Vasile, care e sărbătorit pe 1 ianuarie. În ea este ascunsă o monedă din argint sau din aur; cel care o va găsi va avea noroc tot anul.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.