LIFESTYLE 26 octombrie 2015

Carnea procesată poate provoca apariția cancerului – avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii

de Agerpres | 481 vizualizări

Consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză proba­bilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicității luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite Reuters.

Acest raport poate reaprinde dezbaterile cu privire la presupusele merite ale dietelor ali­mentare bazate pe carne.

Agenția interna­țională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.

„Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.

Carnea roșie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec și porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept „carcinogen pro­babil”. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea căr­nii roșii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existența unor „dovezi li­mitate” că poate provoca afecțiuni oncologice.

În cadrul acestui raport IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostată și pancreas.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.