LIFESTYLE 5 decembrie 2013

9 mituri despre căderea părului la bărbaţi

de Covasna Media | 470 vizualizări

Una dintre cele mai mari temeri ale bărbaţilor este legată de căderea părului. Tocmai de aceea căderea părului este intens exploatată, iar industria de profil valorează multe miliarde de euro. În prezent cercetătorii studiază genomul uman pentru a descoperi cauzele căderii părului la bărbaţi. Ceea ce speră să descopere oamenii de ştiinţă şi să încaseze potul de miliarde de euro este un tratament mai sofisticat care să corecteze sau chiar să rezolve proble­ma căderii părului. În acest moment, nici măcar oamenii de ştiinţă nu ştiu cu exactitate de ce unii bărbaţi suferă de căderea părului, iar alţii nu. Iar acest lucru nu face decât să alimenteze miturile despre căderea părului la bărbaţi.

Doar bărbaţii în vârstă sunt afectaţi de căderea părului 

Este genul de mit în care cred tinerii când se privesc în oglindă şi îşi anali­zează părul. Este de înţeles faptul că încearcă să nege cruda evidenţă, însă în realitate unii dintre bărbaţi încep să-şi piardă părul încă din adolescenţă. Şi nu doar atât, cei mai mulţi dintre bărbaţi încep să chelească între 20-30 de ani. Şi cu cât un bărbat  începe să-şi piardă părul  mai devreme cu atât mai drastic va fi rezultatul final.

Moşteneşti căderea părului din partea mamei 

Dacă reformulăm această teorie ar suna cam aşa: „Dacă vrei să ştii dacă vei suferi de căderea părului peste ani priveşte-l pe tatăl mamei tale”. În 2005 un studiu german susţinea faptul că gena vinovată de chelire este transmisă de mama, ceea ce a întărit şi mai mult acest mit. Însă, 3 ani mai târziu, un alt studiu a demonstrat faptul că boala căderii părului poate fi moştenită de la ambii părinţi. Cu alte cuvinte, atât genele mamei cât şi ale tatălui pot fi vinovate de căderea părului.

Folosirea excesivă a gelului generează căderea părului 

Bărbaţii care utilizează gelul pot răsufla uşuraţi: folosirea produselor de păr nu duc la căderea acestuia. Chiar dacă nimeni nu ştie cu certitudine de unde provine acest mit, se spune că anumite chimicale din produsele pentru păr sunt vinovate de căderea părului. Însă nu există nici o evidenţă palpabilă care să susţină această teorie.

man hair lossDacă te tunzi des stopezi căderea părului 

Există credinţa populară că morţilor le cresc unghiile şi părul. Aceasta este însă doar o iluzie creată de des­compunere. Pe măsură ce carnea dispare se creează impresia că unghiile şi părul continuă să crească chiar şi după ce omul a trecut în nefiinţă. Acelaşi lucru se poate spune şi despre mitul conform căruia dacă te tunzi mai des părul începe să se îndesească. Din nefericire, este doar o iluzie creată de circumferinţa scalpului.

Solarul poate să conducă la căderea părului 

Este adevărat că solarul poate contribui la dezvoltarea multor proble­me precum melanomul şi alte tipuri de cancer de piele, însă nu va fi niciodată vinovat pentru căderea părului. Şi nici soarele. Dacă vei ieşi în soare în timp de caniculă, fii sigur că te vei confrunta cu probleme mult mai grave decât pierderea părului.

Poţi să-ţi regenerezi foliculii pierduţi 

Ştim cu toţii reclamele care promit că îţi vor regenera foliculii pierduţi după numai o aplicare a soluţiei minune. Cel puţin deocamdată, singura soluţie de redobândire a părului este transplantul. Adevărul este că până în urmă cu câţiva ani se credea că celulele creierului sunt finite. Însă, cercetări recente au scos la iveală următorul fapt: creierul are abilitatea de a crea noi celule. Aşa că, nu se ştie niciodată. Poate că într-un viitor nu prea îndepărtăm vom şti cum să-l punem la lucru pentru a crea noi foliculi.

Şamponarea excesivă accentuează căderea părului 

Poate ţi s-a întâmplat că după o şamponare să rămâi în mână cu o mulţime de păr, iar această experienţă s-a repetat de nenumărate ori. Însă, pe măsură ce cheleşti asta nu înseamnă că şamponarea este factorul declanşator. Nu înseamnă că spălatul pe cap este cauza căderii părului. După cum nici contrariul nu este adevărat: dacă alegi să te speli rar pe cap nu înseamnă că vei cheli, deşi rişti să te alegi cu infecţii ale scalpului.

Căderea părului şi nivelul ridicat de testosteron merg mână în mână 

Există ideea că un bărbat poate rămâne fără păr din cauza nivelului ridicat de masculinitate şi a faptului că este foarte activ sexual, mulţumită abundenţei de testosteron. Chiar dacă celor care au rămas fără păr le place să creadă asta, nu există nici o evidenţă palpabilă care să susţină legătura directă dintre căderea părului şi un nivel ridicat de testosteron.

Pălăriile şi şepcile sunt vinovate de căderea părului 

Dacă mitul acesta ar avea fie şi numai un sâmbure de adevăr toate pălăriile şi şepcile ar fi aruncate la gunoi pentru totdeauna. Din fericire nu este nevoie să apelăm la acest gest întrucât nu există vreun fapt care să demonstreze acest mit. Gândiţi-vă puţin la soldaţi sau la jucătorii de baseball: dacă acest mit ar fi adevărat, n-am mai vedea nici un bărbat dintre ei care să aibă fie şi un singur fir de păr.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.