LIFESTYLE 19 februarie 2014

6 mesaje pe care dinţii ţi le transmit prin durere

de Covasna Media | 1071 vizualizări

Dacă dinţii tăi ar putea vorbi, ţi-ar spune greşelile pe care le faci şi care îţi distrug dantura. Iată mesajele pe care dinţii tăi ţi le transmit şi care arată că ei suferă.

1. Dureri ascuţite

Dacă simţi o durere ascuţită, scurtă şi de fiecare dată când muşti, este posibil să ai o carie. Anumite bacterii din gura ta transformă zahărul din alimente în acid. Acesta macină smalţul dinţilor şi astfel apar cariile. La început sunt mici, însă cu timpul avansează formându-se adevărate cratere în dantură. Mergi la dentist când ai astfel de dureri.

2. Dureri surde

Dacă ai dureri persistente, sâcâitoare, care te ţin zile întregi, este cazul să mergi de urgenţă la dentist. Este posibil să ai o infecţie la rădăcina dintelui. Aceasta este însoţită, de obicei, şi de umflarea gingiei şi a ganglioni­lor.

3. Dinţi galbeni

Nu e semn de boală gravă, însă dau un aspect ines­tetic. Petele sunt provocate de cafea, ceai, vin sau alte băuturi închise la culoare. Este indicat să îţi cureţi dinţii de fiecare dată după ce bei astfel de lichide. Cere sfatul dentistului pentru a vedea dacă este nevoie de un tratament de detartrare.

4. Slăbirea sau strâmbarea bruscă a dinţilor

Dacă dinţii tăi par că se slăbesc şi se strâmbă, sau chiar cad, trebuie să mergi de urgenţă la dentist. De cele mai multe ori acestea sunt semnele unei boli peridontale. Dacă nu îţi îngrijeşti dinţii corespunzător, bacteriile din gură formează placa care erodează încet, dar sigur, gingiile. Acestea se retrag şi duc la slăbirea rădăcinilor, strâmbarea dinţilor şi chiar căderea lor.

5. Sângerări şi dureri gingivale

Sângerarea gingiilor şi umflarea acestora pot fi un semn de sarcină. Însă pot însemna şi faptul că bacteriile îşi fac de cap. Dacă problema persistă mai mult de o săptămână, cere sfatul dentistului, pentru că poate însemna, de asemenea, o boală peridontală.

Dacă observi că ai gingia umflată, şi te doare când respiri aer rece sau când bei ceva rece sau ceva fierbinte, poate însemna că ai o carie, dar mai poate fi şi faptul că gingia se retrage, expunând rădăcina dinţilor. Cere sfatul medicului stomatolog dacă durerea persistă.

De asemenea, dacă pe gingie apar pete dureroase albe sau roşii, n-ar trebuie să te îngrijorezi. Poate fi semnul unei iritaţii minore cauzate de anumite alimente. Însă, dacă apar mai multe răni şi nu trec după mai mult de o săptămână, cere sfatul dentistului. Unele forme de cancer oral debutează că probleme stomatologice.

6. Dinţi sensibili

Dacă atunci când mănânci condimentat, citrice sau alimente foarte reci sau fierbinţi simţi o durere în dantură, poate însemna că ai dinţi sensibili. Dacă problema nu dispare în două-trei zile, este cazul să consulţi un dentist. Poate fi un semn că ai lipsa de vitamina A. Consumă cartofi dulci, spanac şi morcovi, surse sănătoase de vitamina A.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.