4 mituri de vară despre sănătate explicate de medici
Vara aduce bucurie în sufletele multor oameni, dar şi o mulţime de probleme: transpiraţie, insolaţie, cancer de piele… Cât de sănătoasă este vara, până la urmă?
Iată 4 mituri de vară despre sănătate, explicate de medici.
Aerul condiţionat te îmbolnăveşte
Verdict: Mulţi specialişti consideră că dacă stai mult timp în spaţii răcite prin aer condiţionat, îţi creşti riscul de a răci şi de a te infesta cu diverşi agenţi patogeni. Unele studii demonstrează că angajaţii care lucrează în spaţii cu aer condiţionat se îmbolnăvesc mai des decât cei care lucrează în birouri fără aer condiţionat.
Cu toate acestea, nu aerul condiţionat în sine este periculos, ci îngrijirea precară a aparatelor. Este important să cureţi filtrele pentru a evita acumularea de umezeală, mucegai, bacterii, fungi, care să fie retrimise în aerul încăperii. Dacă foloseşti aerul condiţionat, ai grijă să aeriseşti temeinic încăperea respectivă.
Ventilatorul te poate omorî
Verdict: Sud-coreeni numesc ventilatorul roata morţii. Ei cred că ventilatorul răceşte foarte tare camera pe timpul nopţii şi, cumulat cu scăderea ratei metabolice, poţi ajunge la hipotermie. O altă explicaţie este că ventilatorul „distruge” oxigenul, iar în încăperea respectivă rişti să mori asfixiat.
Niciuna din cele două explicaţii nu este plauzibilă, fiind de fiecare dată demontată de studiile ştiinţifice, însă teama persistă. De aceea, în Coreea de Sud se vând ventilatoare cu cronometru care se opresc după câteva ore de funcţionare.
Ai nevoie de mai multă apă vara
Verdict: Cele opt pahare de apă pe care trebuie să le bei zilnic sunt ele însele un mit, mai ales că nimeni nu-ţi spune cât de mari trebuie să fie paharele. De asemenea, nimeni nu ţine cont de cât de mare este corpul celui care bea cele opt pahare. Majoritatea medicilor recomandă 2,2 litri de lichid pe zi pentru femei (3 litri pentru bărbaţi), ceea ce înseamnă cu aproximaţie 9,5 pahare de 240 ml. Volumul diferă însă de mărimea corpului fiecăruia, dar şi de perioada de timp petrecută în soare. Ca să te menţii hidratat la un nivel optim, cel mai bine este să-ţi asculţi corpul. Dacă ţi-e sete, înseamnă că eşti deja deshidratat.
Căldura elimină toxinele din organism
Verdict: Prin transpiraţie se elimină toxinele din organism, însă vara fierbinte poate avea un impact negativ asupra abilităţii organismului de a elimina toxinele. Deshidratarea intervine în procesul prin care metabolismul îndepărtează reziduurile. Când pierzi din fluidele corpului, ficatul şi rinichii nu îşi mai pot face treaba cum trebuie ca să îndepărteze toxinele din sânge.
În urma transpiraţiei, porii sunt cei care elimină toxinele din piele: grăsimi, murdărie, impurităţi. Odată ce au ieşit prin piele, ele trebuie curăţate cât mai repede ca să nu astupe la loc porii.