LIFESTYLE 8 februarie 2015

4 lucruri surprinzătoare care dăunează vederii

de Covasna Media | 1142 vizualizări

Calitatea vederii se schimbă pe măsură de îmbătrânim. Dacă odinioară ochii aveau o abilitate fantastică de a focaliza o imagine, cu timpul încep să îşi piardă acuitatea. După 45 de ani, majoritatea oamenilor începe să poarte ochelari, iar după 50 de ani, pot apărea boli oculare precum cataractă sau glaucomul.

Aceste probleme de vedere sunt accentuate dacă ai avut unul dintre obiceiurile de mai jos care afectează sănătatea ochilor. Multe dintre ele sunt de-a dreptul surprinzătoare, notează sfatulparintilor.ro.

1. Fumatul

Ştiai că fumatul este dăunător sănătăţii, dar te-ai gândit vreodată că acest viciu îţi poate îmbolnăvi ochii? Fumatul afectează sistemul circulator, iar ochii sunt puternic irigaţi de vase de sânge. Dacă nu primesc oxigenul şi nutrienţii de care au nevoie, ochii încep să dea semne de oboseală. Iată un motiv în plus să renunţi la ţigări!

2. Expunerea la soare

Ne protejăm de soare cu creme de protecţie, pentru a preîntâmpina apariţia cancerului de piele. Dar de ochi uităm. Razele ultraviolete afectează şi ochii. Chiar dacă organismul are puterea de regenerare, cu timpul „relele” se adună şi nu mai pot fi compensate. Cea mai afectată dintre toate este retina.

3. Nu îţi îngrijeşti sănătatea

Faptul că nu ai grijă de starea de sănătate în general afectează şi vederea. Colesterolul, de exemplu, creşte tensiu­nea arterială. O tensiune arterială mare poate afecta vasele de sânge din ochi şi se poate ajunge la pierderea vederii. De asemenea, diabetul netratat poate duce la retinopatie diabetică.

4. Computerele şi tabletele

Chiar dacă tehnologia a evoluat şi produsele IT au filtre care protejează vederea, totuşi, computerele şi tabletele pot face rău ochilor. Specia­liştii spun că atunci când eşti concentrat asupra sarcinilor pe care le ai de îndeplinit în faţa calculatorului, ai tendinţa de a clipi mai rar, ochii sunt focusaţi pe un singur punct, iar muşchii oculari stau în tensiune. Dacă ecranul este mai sus decât nivelul privirii, ochii se usucă mai repede, fiind expusă aerului o suprafaţă mai mare din globul ocular.

Cum preîntâmpini bolile de ochi şi problemele de vedere

Dacă nu au o problemă clară, oamenii nu merg să-şi verifice sănătatea ochilor. Din păcate, multe boli de ochi nu au simptome în fazele incipiente, ci când este prea târziu. Pentru a proteja ochii de razele UV, alege o pereche de ochelari specială, care blochează 99-100% razele UVA şi UVB. De asemenea, atunci când execuţi diverse treburi casnice, poartă ochelari de protecţie. Alimentaţia sănătoasă este şi ea un factor-cheie în păstrarea acuităţii vizuale. Legumele cu frunze verzi, alimentele cu acizi graşi omega-3, ajută la păstrarea umidităţii ochilor, iar alimente precum nucile, seminţele, fructele de mare şi quinoa contribuie la îmbunătăţirea vederii.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.