Știință & Tehnologie 25 septembrie 2013

Tinerii și vârstnicii utilizează smartphone-urile și tabletele în mod diferit

de Covasna Media | 615 vizualizări

Un studiu realizat de Institutul IPSOS (institut francez pentru sondaje de opinie și firmă internațională de marketing de opinie) pune în evidență diferențele între generații în privința folosirii smartphone-urilor și tabletelor, scrie lefigaro.fr.

Nu toți folosesc smartphone-urile și tabletele în același fel sau cu aceleași degete. Potrivit unui sondaj efectuat de Ipsos pentru Microsoft, aparatele cu ecran tactil sunt pe cale să schimbe motricitatea utilizatorilor: tinerii nu își folosesc mâinile cum o fac vârstnicii când recurg la smartphone-uri și tablete.

Studiul insistă mai ales asupra "noului rol al degetului mare" la generația tânără. Conform Ipsos, 49% din francezii de sub 35 de ani își folosesc degetul mare pe smartphone sau tabletă, cifra scăzând la 28% la persoanele de peste 35 de ani, mai obișnuiți cu precizia degetului arătător.

Când este vorba de scrierea mesajelor, diferența constă în numărul de degete utilizate. Cu un singur deget scriu 61% din cei de peste 35 de ani, în timp ce tinerii sub această vârstă folosesc cel puțin două degete.

O altă consecință a ecranelor tactile asupra motricității îi privește îndeosebi pe stângaci. Potrivit studiului, 92% din ei consideră smartphone-urile și tabletele "revoluționare" pentru că aceste aparate sunt de obicei ambidextre (pot fi folosite la fel de dreptaci și stângaci). De la ergonomia mouse-ului la plasarea diferitelor taste la unele aparate, noile tehnologii sunt în general adaptate dreptacilor, lucru care nu mai este valabil în cazul aparatelor cu ecran tactil. "Pe iPhone, ca și pe iPad, tasta principală se află la mijloc, nu la dreapta", spune ziaristul Harry McCracken, stângaci, într-un articol apărut în Time Magazine. "Fie că a fost cu intenție sau întâmplător, iPhone-urile și iPad-urile, precum și toate aparatele care s-au inspirat apoi din ele, sunt cei mai buni prieteni ai stângacilor", spune el.

(Agerpres)

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.