INTERVIU 8 martie 2023

„Vrem să creăm un loc în care te simți ca acasă de când intri”

de Covasna Media | 1579 vizualizări

Interviu cu Petrovits Agnes, proprietara Isabella Boutique Hotel și a Restaurantului Szikra din Sfântu Gheorghe 

După cinci ani în care a lucrat ca specialist marketing, Petrovits Agnes, în vârstă de 35 de ani, mamă a doi copilași, de 4, respectiv 6 ani, și pasionată de gătit, a intrat cu un proiect ambițios pe piața HoReCa din județ. A deschis Isabella Boutique Hotel în centrul municipiului Sfântu Gheorghe în noiembrie 2021. A pornit la drum cu o pasiune, un vis, idei bune, susținerea familiei și o finanțare europeană de 200.000 de euro. Află din interviul următor mai multe despre una dintre cele mai noi unități de cazare din județ și fuziunea sa cu Restaurantul Szikra. 

În noiembrie 2021, la Sfântu Gheorghe se deschidea cea mai nouă unitate de cazare din județ. Dar înainte de asta, sigur au fost luni, dacă nu ani, de muncă. Puteți să ne spuneți cum a luat naștere ideea „Isabella Boutique Hotel”? Și cum ați găsit locația aceasta? 

Cele două case vechi din centrul orașului (din care una este monument istoric) au fost cumpărate de părinții mei în ideea de a le renova și închiria. Deoarece doream să pornesc o afacere în industria ospitalității, împreună cu părinții am decis că aceste case ar fi locul potrivit pentru ce doream eu. Arhitectul Török Áron a proiectat un hotel de 15 camere cu restaurant și am început reabilitarea clădirilor cu foarte mare grijă la fiecare detaliu. Acest proces a durat patru ani, din care ultimul an a fost doar despre designul interior. Pe lângă echipa lui Áron, am mai fost ajutată de designeri locali și din Ungaria și împreună am reușit să realizăm ceea ce am visat.

Înțeleg că numele „Isabella” este unul special, chiar al bunicii dumneavoastră. Puteți să ne spuneți mai multe despre rolul ei în viața dvs.? 

Izabella a fost bunica mea din partea tatălui, cu care am petrecut foarte mult timp în bucătărie. Găteam și făceam prăjituri împreună și simt cumva că de la ea am moștenit dragostea față de acest domeniu.

Știm că aveți 15 camere moderne și elegante, într-o clădire istorică recent renovată, aflată în centrul orașului Sfântu Gheorghe, și că spațiul se remarcă printr-un design minimalist, dar personalizat prin artă contemporană, cu piese realizate de artiști locali. Așa ne spune internetul. Dar aș vrea să vă rog să ne oferiți și alte câteva date statistice pentru context: în ce perioadă e cel mai căutat/popular, din ce zone ale țării/lumii sunt oaspeții dumneavoastră? 

Majoritatea clienților noștri călătoresc în scop de afaceri. În afară de ei, avem mulți turiști și când se organizează evenimente în oraș. În ultima perioadă avem și din ce în ce mai mulți care vin din București, de exemplu, să mănânce la restaurantul Szikra după care dorm o noapte în hotel, încearcă masajul, micul dejun special, se plimbă un pic în zonă și astfel își încarcă bateriile.

Spuneți-ne câte ceva și despre partea de investiție europeană, că înțeleg că este un aspect important în felul cum a luat naștere Isabella Boutique Hotel. A fost greu acest demers, de obținere a fondurilor europene?

Am obținut o finanțare de 200.000 de euro. Am lucrat cu o societate locală pe acest aspect, dânșii ne-au ajutat foarte mult și astfel nu a fost greu să câștigăm proiectul, dar a fost foarte grea partea ce a urmat. A fost nevoie de mult mai multe hârtii, a trebuit să avem foarte mare grijă să ne ținem de cele promise în proiect. 

În iunie 2022 a urmat fuziunea cu Szikra, restaurantul zero waste din oraș, primul de acest fel din județ. Această idee cum a luat ființă? Și de ce tocmai Szikra?

Hotelul nostru a primit foarte multe feedbackuri pozitive de la clienți, dar una dintre recomandările lor era să facem restaurant în incinta locației. Eu am fost clienta fidelă a restaurantului Szikra, înființat de Mădălina Roman. Îmi plăceau mult preparatele. Mănânc foarte puțină carne și la ea găseam tot timpul ceva super interesant și fără carne. La începutul anului 2022 am întrebat-o pe Mădălina dacă nu vrea să mute restaurantul în locația noastră. Consideram că am putea câștiga amândouă din această fuziune. Ea a cerut timp de gândire câteva săptămâni, după care a venit cu propunerea să preiau eu toată echipa și know-how-ul ce stă în spatele acestui restaurant și să duc mai departe afacerea fără ea (ea rămânând consultant în continuare). Am acceptat propunerea, deși nu a venit în momentul potrivit. Aș fi preferat ca ea să mai stea câțiva ani cu noi, să conducă echipa și eu să mă pot concentra asupra familiei cât timp copiii sunt mici. Dar am simțit că ce a făcut ea cu Szikra este o poveste care trebuie dusă mai departe și, dacă nu mă implic acum, poate o să fie prea târziu după.

Pe site scrie că preparatele din restaurant sunt realizate cu precădere din ingrediente locale și din produsele din grădina proprie a restaurantului. Ce ne puteți spune despre meniu? 

Meniul este gândit de Mădălina. Cuprinde preparate inspirate din rețetele vechi din Transilvania. Încercăm să folosim pe cât se poate ingrediente locale și de sezon. De aceea îl schimbăm de patru ori pe an.

Unde se află grădina restaurantului? În oraș sau în afara lui? Vă ocupați personal de ea?

Grădina noastră este la Arcuș, la câțiva km de oraș. La început eu m-am ocupat de achiziția semințelor, de creșterea răsadurilor și de culesul legumelor, restul muncii era făcută de o doamnă din sat. Acum lucrăm cu o grădinăreasă care se ocupă de toate. Eu mă implic doar în proiectare. 

Care sunt astăzi cele mai mari provocări din industria ospitalității cu care vă confruntați? 

Lipsa clienților care călătoresc în scop recreațional și lipsa forței de muncă, mai ales calificată, ar fi cele mai mari provocări. 

Câți angajați aveți în prezent? 

În momentul actual suntem 18 persoane în echipă. Vom mai angaja un ospătar și un recepționer în viitorul apropiat. Sper să găsim cât mai repede și cele două persoane lipsă și să ne putem concentra și mai mult pe training-uri și teambuilding-uri.

În final, ce credeți că ar trebui să știe covăsnenii despre Szikra și Isabella Boutique Hotel? 

Isabella Boutique Hotel și Restaurantul Szikra sunt două locații care au fost create cu multă dăruire, pentru a oferi o atmosferă caldă și unică tuturor clienților. Vrem să creăm un loc în care te simți ca acasă de când intri, atât datorită designului, dar și calității produselor și amabilității personalului. Recomandăm cu căldură tuturor covăsnenilor să ne testeze, eventual pentru o cină romantică sâmbătă seara, când avem și muzică live. 

***

Interviul este realizat în parteneriat cu Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, în cadrul campaniei de concursuri #OCV20.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.