INTERVIU 28 septembrie 2018

„Fotografiile au suflet și fiecare în parte transmite o poveste”

de Iulia Drăghici - Taraș | 7700 vizualizări

Interviu cu „video-fotograful” Marius Stoica, multiplu câștigător de distincții naționale și internaționale

Cu toate că sezonul nunților de anul acesta se apropie vertiginos de final, se zice că pentru organizarea unui eveniment de succes nu e niciodată prea devreme să începi pregătirile, așa că cei care au planuri, pentru anii viitori, de astfel de momente importante în viețile lor, ar putea găsi informații foarte importante în materialul care urmează. Și asta pentru că detaliile care contează enorm în organizarea unei nunți sunt fotografia și filmarea, mărturii pentru viitor ale fericirii și frumuseții momentului. Am cerut sfaturi în acest sens unuia dintre cei mai apreciați și experimentați „video-fotografi” din zona Întorsurii Buzăului, cu solicitări din toată țara. Marius Stoica este de mai bine de 13 ani angrenat în meseria de a surprinde emoțiile de la nunți. Dar nu doar vechimea în muncă îl face demn de ascultat și citit în cele ce urmează, ci și faptul că premiile și aprecierile din partea comunităților naționale și internaționale a fotografilor de nuntă vin ca pe bandă rulantă. Un exemplu este Fearless Award, pe care l-a câștigat recent, un premiu important pentru cei în domeniu, echivalent cu Oscarul pentru lumea filmului. Despre acest premiu și multe altele, aflăm în interviul următor.

‒ Știu că ești de peste 13 ani fotograf de nuntă. Povestește-ne, dacă îți mai amintești, cum a fost prima ta experiență în domeniu?  

‒ Prima mea experiență.. oh. Nu mi amintesc foarte multe... Ceea ce știu este că am fost extrem, extrem de stresat. Pe vremea aceea nu erau aparate foto digitale și nu puteam vizualiza fotografia pe display-ul aparatului ca acum. Îmi amintesc că aveam 6 role de film foto și nu am consumat decât 4 până la finalul nunții. Aveam un Olympus cu blitz incorporat, argintiu, eram foarte mândru de el.  Am reușit în final să fac aproximativ 130 de fotografii, ceea ce pe vremea aceea însemna un număr suficient pentru o nuntă. Câteva zile mai târziu am ridicat fotografiile de la laboratorul foto. Pot spune că am fost mulțumit de rezultat. Erau clare și colorate. Cam așa vedeam eu atunci o fotografie bine realizată.

‒ Anul trecut aveai la activ peste 360 de evenimente. Ai trecut de 400 de nunți anul acesta?

‒ Până la sfârșitul sezonului ating aceasta cifră.

‒ Cum îți descrii propriile fotografii?

‒ Caut să surprind niște stări...caut emoția din aceea zi, caut zâmbete și îmbrățișări. Caut să imprim pe hârtie ceea ce simt ei în acea zi. Nu intervin aproape deloc în povestea nunții, o las să decurgă natural. Cum îmi descriu fotografiile? Îmi place să cred despre ele că au suflet și că transmit fiecare în parte o poveste, nu o simplă imagine.   

‒ Cea mai celebră mireasă de anul acesta, Megan Markle a adus o schimbare în trendurile abordate de miresele din întreaga lume prin machiajul minimal. Tu, în calitate de fotograf, ai vreun sfat pentru mirese din acest punct de vedere? Contează, în fotografia de nuntă, dacă machiajul miresei este sau nu strident?

‒ Personal prefer un machiaj discret și foarte natural. Prefer să recunosc mireasa atunci când o revăd. Crede-mă că mi s-a întâmplat să nu recunosc o mireasă atunci când am revăzut-o la câteva zile după nuntă. Frumusețea unui zâmbet nu are nici o legătură cu machiajul, de exemplu.

‒ În ceea ce privește, desigur, fotografia de nuntă, ce sfaturi ai pentru cuplurile care anul acesta își unesc destinele prin căsătorie?

‒ Pot să le recomand să își aleagă foarte atent fotograful, cu mare atenție, să-i vizualizeze atent portofoliul și să-l aleagă doar în cazul în care se regăsesc în fotografiile realizate de acesta, să nu facă alegeri pripite și să acorde o mai mare importanță singurului lucru care le va rămâne după ziua nunții: amintirile realizate de fotograf (sau videograf ).

‒ Care sunt cele mai diferite și exotice destinații alese anul acesta pentru sesiunea foto de după nuntă?

‒ Sunt deschis să merg în orice locație aleasă de miri atât timp cât locul respectiv are ceva de oferit și aici mă refer din punct de vedere vizual, desigur. Mă bucur când unele cupluri au ales locuri speciale, Veneția, de exemplu sau Balcik. Nu spun că nu avem locații minunate aici la noi în țară, dar e grozav să fotografiezi în locuri minunate, indiferent unde. Sper să ajung să am cupluri care vor să le realizez ședințe foto în destinații exotice. Cu siguranță se va întâmpla și acest lucru.

‒ Am văzut că în continuare fotografiile tale sunt selectate în diverse topuri ale fotografiilor de nuntă din țară și din lume. Care sunt cele mai importante topuri în care au fost alese fotografiile tale?

‒ Sunt medii online unde fotografi profesioniști de nuntă postează fotografii și unde sunt și eu prezent: https://www.fearlessphotographers.com/ , https://mywed.com , sau mai nou și site-uri autohtone ca https://www.fotografi-cameramani.ro/. Acestea primesc diverse distincții de la caz la caz. Sunt un fel de recunoașteri din partea unui juriu sau a celorlalți fotografi din breaslă.  

‒ Care e cea mai recentă astfel de performanță?

‒ Cea mai recentă performanță este un premiu primit acum câteva luni, Fearless Award, un premiu care m-a motivat extrem de mult. Fearless Photographers, https://www.fearlessphotographers.com/, este un mediu online unde sunt înscriși peste 4000 de fotografi profesioniști de nuntă din întreaga lume. Este cea mai importantă comunitate de fotografi de nuntă la nivel mondial. Acest award e un fel de Oscar în fotografie, un Oscar în fotografia de nuntă. Tânjesc la acest premiu de mai bine de 2 ani de când m-am înscris.

‒ În ce fel contează pentru tine aceste premii/recunoașteri?

‒ E o recunoaștere extraordinară pentru ceea ce fac, lucru care mă  ambiționează și mă motivează extrem de mult. E vorba strict de promovare. Te ajută foarte mult aceste recunoașteri, să le spunem. Sunt clienți care aleg să selecteze fotograful după astfel de topuri sau de premii câștigate de acesta.

‒ Ți-am mai adresat această întrebare în interviul publicat în suplimentul de Nuntă al ziarului Observatorul de Covasna de anul trecut, dar aș vrea să te mai întreb încă o dată, poate s-a schimbat ceva între timp: când știi că ai făcut o treabă bună?

‒ Îți răspund la fel ca și atunci: pe scurt, atunci când văd mulțumirea și aprecierea pe chipul mirilor atunci când privesc fotografiile realizate la nunta lor. În final, despre asta este vorba...acesta este punctul culminant, acolo e mulțumirea mea ca și fotograf.

‒ Care este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un fotograf de nuntă? De ce?

‒ Creativitate, dăruire, implicare. De ce? Nu reușești să faci o fotografie reușită fără aceste lucruri.

‒ Ce sume trebuie să investească mirii pentru fotografia de nuntă? Care e minimul și care e maximul, din perspectiva ta?

‒ Nu există un minim și un maxim. Mirii aleg un pachet de servicii potrivit lor, atât în privința calității, cât și a prețului.

‒ Cât contează sau cât ar trebui să conteze, în organizarea nunții, fotografia?

‒ Atâta timp cât fotografia (și filmarea ) sunt singurele lucruri care rămân și după nuntă și ai amintirea mereu vie prin intermediul lor, eu zic că e deosebit de important.

‒ Ce ar  trebui să se găsească întotdeauna într-o fotografie de nuntă reușită?

‒ Emoție.

‒ Cum stai cu programările pentru sezonul 2019/2020?

‒ Din fericire, foarte bine.

‒ Cu cât timp înainte trebuie să te caute clienții care vor să beneficieze de serviciile tale?

‒ Oricând, important este să fiu disponibil.

‒ În final, ajută-ne cu o recomandare pentru mirii covăsneni legată de cum să își aleagă fotograful de nuntă, astfel încât să fie siguri că vor rămâne cu cele mai frumoase amintiri pe vecie.

‒ Le recomand să caute calitatea, nu cel mai mic preț. Să vizualizeze online mai multe portofolii de la mai mulți fotografi și apoi să facă alegerea potrivită. Foarte important de altfel este și întâlnirea cu fotograful ales. Este important să se creeze cu acesta o relație cel puțin cordială. Este foarte important să fie deschis și sociabil. Gândiți-vă că fotograful va sta cu voi pe tot parcursul evenimentului, va fi ca o umbră a voastră. Alegeți  fotograful cu fotografiile cele mai bune din punctul vostru de vedere, dar vă recomand să alegeți și omul din spatele aparatului.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.