INTERVIU 20 aprilie 2023

„Fiecare generație va fi unică și, deci, și eu sunt mereu un alt fel de învățător”

de Covasna Media | 1117 vizualizări

Interviu cu învățătoarea Marcela Gavrilă de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”

Să alegi o școală pentru copilul tău nu este un lucru deloc ușor. Este o decizie cu greutate pentru întreaga familie. Este important să vorbim mult și deschis despre opțiuni, mai ales acum, când urmează să se lanseze o nouă sesiune de înscrieri în clasa pregătitoare. Una dintre variante este Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Aici se vor forma clase atât în învățământul tradițional, cât și în alternativa educațională Step by Step. Familiile care vor alege opțiunea „pas cu pas” o vor primi în sânul lor și pe învățătoarea Marcela Gavrilă. Ce înseamnă de fapt sistemul „step by step”? Cum să îți alegi o școală bună? De ce este importantă experiența pentru un învățător? Sunt întrebări la care ne-a răspuns învățătoarea Marcela Gavrilă. Hai să le descoperim în rândurile următoare! 

- De ce ați ales această profesie, de învățător? 

Am ales să fiu învățător pentru că de mică mă jucam cu mama mea, de-a învățătoarea. 

Aveam mai multe eleve, păpușile mele, eleve cuminți și mama care era mai greu de instruit și de ținut la ore. Îmi făcusem și un catalog în care îi treceam notele pe care aceasta le merita, cel mai des o puneam să citească cu voce tare și îmi plăcea tare mult să îi corectez lucrările de control. Ea nu prea își făcea singură temele așa că le făceam împreună. Se amuză și acum când își amintește cum insistam să stea la teme, să le facă cu seriozitate. Probabil că am anticipat într-un fel after school-ul de mai târziu.

- Ați calculat câte generații de copii ați avut până acum? 

În seara de Înviere, o fostă elevă, astăzi avocat în Cluj, pe care am ales să o citez, pentru că mi-a făcut de fapt un dar minunat împărtășindu-mi câteva mici secrete, mi-a spus:

Și eu vă povestesc mereu cu mare drag, drept Doamna mea învățătoare care m-a făcut să iubesc școala și să citesc. Am discutat între noi și câțiva am dori să organizăm o întâlnire cu dumneavoastră și cu foștii colegi de clasă, să sărbătorim cei zece ani de când am plecat plângând din clasa dumneavoastră.” 

Așadar, am 7 generații de elevi. Cel mai scurt timp petrecut cu o generație a fost de 2 ani, iar prin compensare cu ultimele două generații am fost împreună câte 5 ani datorită Clasei Pregătitoare, care din 2013 a trecut în școală. Nu pot să nu mă gândesc și la orele în plus petrecute cu școlarii acestor generații având în vedere trecerea mea în urmă cu zece ani în alternativa educațională Step by Step.

- Este importantă experiența pentru un cadru didactic? De ce?

Fiecare generație va fi unică și, deci, și eu sunt mereu un alt fel de învățător, dar ceea ce mă ajută cel mai mult să trec cu încredere de la clasa a IV-a din nou la clasa pregătitoare este faptul că știu ceea ce nu a fost suficient de relevant cu acea generație și voi corecta, pentru că așa învățăm cel mai bine de fapt, din erorile noastre.

- Am un sentiment că munca printre copii nu e despre învățare unilaterală, ci că ei învață de la dumneavoastră și poate și dumneavoastră de la ei. Dacă am dreptate, ați putea să îmi spuneți ce lecții de viață v-au „predat” micuții pe care i-ați întâlnit până acum?

În primul rând, am învățat să fiu sinceră cu mine și mi-am schimbat felul de a privi procesul de învățare. Primul pas a fost acela de a deveni mult mai deschisă în a învăța de la elevii mei și am renunțat la credința că eu le știu pe toate, eu sunt persoana cu autoritate, așadar elevii mei ar trebui să-mi dea ascultare necondiționată. Am fost sinceră cu mine, am căutat să văd cum aș putea răspunde fără a deveni un antimodel și am avut capacitatea de a spune: „Nu știu, dar am să mă documentez și vom vorbi despre asta”. 

Așa am lăsat să vină noul și noutatea dinspre elevii mei înspre mine. Satisfacția mea a fost deplină atunci când ei au valorizat această abordare, iar eu am devenit mult mai eficientă în munca mea.

- De ce criterii ar trebui să țină cont părinții atunci când aleg școala pentru copiii lor?

Aș vorbi în mod specific de alternativa educațională Step by Step, care oferă posibilitatea tuturor copiilor să își cultive toate calitățile potențiale în ritm propriu. Studii din domeniul pedagogiei arată că persoane diferite se dezvoltă în ritmuri diferite și că există perioade critice individualizate de dezvoltare. 

Copilul învață prin descoperire în interacțiunea sa cu mediul. Interacțiunea cu mediul și motivația explorării este cultivată de către pedagog. Educația este individualizată, copilul merge spre cunoașterea lumii înconjurătoare și identificarea comportamentelor utile, pe căi personale. 

Performanța într-un domeniu de dezvoltare este în acest caz, de comparat doar cu celelalte aspecte ale dezvoltării copilului și cu propria performanță sau abilitate anterioară, nu cu un standard extern. Comparația cu el însuși în performanțele anterioare o face atât copilul, cât și pedagogul, aceasta fiind una din motivațiile descoperirii progresului individual. În plus, copilul descoperă efectele și mijloacele colaborării și negocierii cu semenii în locul unei competiții pe criterii standard impuse de adulți.

- Într-un cadru ideal, cum sperați că va fi prima zi de școală din anul 2023/2024?

Prima zi de școală este un moment unic, unul dintre cele mai importante momente din viață.

Este punctul în care copilăria se tot duce mai departe, iar responsabilitățile devin tot mai multe. Părinții au un mare rol să facă trecerea aceasta cât mai lină, pentru ca școala să fie privită în mod pozitiv. Amintirile părinților din viața de elev, pe care le vor împărtăși cu ceva timp înainte de a veni cea dintâi zi de școală, pot să îi facă pe copii să se simtă mult mai relaxați psihic. Iar dacă pentru unii plecarea din mediul familiar de acasă este mai greu de suportat, pot lua cu ei jucăria dragă.

Eu știu de ce am vrut să îmi practic timp de mulți ani meseria de învățător, m-am jucat cu mama mea de-a școala, atunci când eram mică.

- În final, care ar fi motivul principal pentru care le-ați sugera părinților să aleagă CNMV? 

Pentru că din punct de vedere al calității actului de învățământ poate fi o recomandare valoroasă, cadrele didactice sunt persoane dedicate muncii lor, cu calități profesionale deosebite, iar copiii în clasele mici vor fi învățați să învețe, iar profesorii au multe de învățat din inocența, sinceritatea și curajul celor mici.

 

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.