Ziua Națională a Lecturii la Școala Gimnazială „Váradi József” Sf. Gheorghe
La Școala Gimnazială „Váradi József” din Sf. Gheorghe, Ziua Națională a Lecturii a marcat începutul unui proiect ambițios și creativ denumit „Povestea călătoare de la Váradi”.
Nu este prima oară când școala participă la un asemenea proiect de creație literară. Ultima oară, în 2017, au reușit să câștige concursul național demarat de Asociația Povestașii denumit „Povestea Călătoare - cartea cu cei mai mulţi autori din lume”.
Concursul s-a derulat timp de 10 luni în 42 de școli și tot atâtea județe din țară. Acțiunea s-a încheiat cu publicarea unei cărți, născută din imaginația celor 1.354 de participanți. Potrivit organizatorilor, prin cifrele înregistrate, evenimentul a marcat un nou record mondial, cel anterior fiind deținut de chinezi.
„Proiectul „Povestea Călătoare - cartea cu cei mai mulţi autori din lume” este unul dintre cele mai frumoase proiecte lansate de către Asociația „Povestașii”, un proiect menit să redeschidă gustul copiilor pentru lectură, dar mai ales pentru scrierea poveștilor. Scopul proiectului a fost de a crea, împreună cu peste 1.354 de elevi din toată țara, o poveste extraordinară, „povestea cu cei mai mulți autori din lume și care va da naștere unor eroi români ai zilelor noastre. După Greuceanu și Harap Alb, copiii își vor crea propriile personaje, așa cum le vede generația lor.”
Povestea și-a început călătoria la Școala Generală „Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș, unde primii 35 de autori s-au pus pe treabă și cu ajutorul povestașilor Carmen Avram, Mădălina Codreanu și Adrian Ursu au conturat trăsăturile eroilor, le-au dat un nume, i-au plasat în decor și le-au trasat drumul spre aventuri al căror final l-au scris elevii de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din București.
Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe a fost aleasă drept marea câștigătoare a acestui concurs, povestea scrisă de cei 30 de elevi fiind una care a impresionat juriul prin stilul de redactare, prin acuratețe și prin derularea firului narativ”. (Articol preluat de pe covasnamedia.ro)
Echipa coordonată de dna profesoară Alis Pop va avea ca obiectiv crearea unei povești scrise de elevii școlii, încercând astfel să le redeschidă gustul pentru lectură, dar mai ales să le provoace imaginația în a scrie împreună o poveste originală și interesantă.
Noutatea proiectului vine din completarea acestuia cu benzi desenate potrivite fiecărui capitol, dar și din caracterul interactiv al ediției electronice a cărții. Fiecare clasă participantă va avea diverse secțiuni de realizat în cadrul capitolului propriu, prin urmare fiecare elev participant va fi o mică piesă dintr-un puzzle uriaș.
Asemeni unei cărți mult așteptate, și aceasta va avea propria campanie de promovare și de lansare, cu sesiuni de autografe și interviuri date de către autori, precum și o pagină de internet dedicată proiectului.
„Sperăm că va fi o provocare binevenită, care va atrage foarte mulți elevi, viitori cititori de cursă lungă și care va crea conexiunile mult dorite cu literatura. În calitate de profesori de Limba și literatura română încercăm să deschidem toate ușile posibile spre lectură, astfel încât bucuria întâlnirii cu o carte bună să fie cât mai devreme posibil.
Împreună cu echipa de la Váradi - colegele mele de catedră - doamnele profesoare Petho Mona Mihaela, Kovacs Jutka și Voloșincu Manuela - demarăm un proiect pe cât de ambițios, pe atât de generos. Nu numai că vom avea mai multe ocazii de a vorbi despre cărți bune, de a citi volume interesante, dar vom avea, cu siguranță, ocazia să descoperim vreun viitor scriitor printre elevii participanți. Nu degeaba școala noastră e situată pe strada Benedek Elek, scriitor, jurnalist, „marele povestitor” maghiar, unul dintre creatorii literaturii pentru copii”, ne-a declarat dna profesoară Alis Pop.
Și povestea merge mai departe...
(Sursa: comunicat organizatori)