CULTURA 20 august 2010

Zilele Porţilor Deschise la Băile Figa

de Covasna Media | 575 vizualizări
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni anunţă organizarea unui nou eveniment. Astfel, vineri, 20 august, şi sâmbătă, 21 august, între orele 9 - 15, pe şantierul arheologic Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud vor avea loc Zilele Porţilor Deschise, aflate în acest an la ce-a de-a doua ediţie. Cu această ocazie, cei interesaţi pot urmări o zi din viaţa arheologilor, pot vedea unele din cele mai interesante descoperiri din

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni anunţă organizarea unui nou eveniment. Astfel, vineri, 20 august, şi sâmbătă, 21 august, între orele 9 - 15, pe şantierul arheologic Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud vor avea loc Zilele Porţilor Deschise, aflate în acest an la ce-a de-a doua ediţie.

Cu această ocazie, cei interesaţi pot urmări o zi din viaţa arheologilor, pot vedea unele din cele mai interesante descoperiri din campania de anul acesta, iar membrii colectivului de cercetare vor oferi informaţii legate de cercetările în desfăşurare şi de istoricul cercetărilor şi descoperirilor.

Specialiştii Muzeului Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, în colaborare cu cercetători britanici, au descoperit, în premieră, la Băile Figa, în apropiere de oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, modul în care a fost exploatată sarea înaintea erei noastre.

Cercetările arheologice preventive afectuate în situl arheologic Băile Figa au arătat că acest sit păstrează urme materiale ale exploatării sării din diverse epoci.

Este posibil ca viitoarele cercetări să ducă la lărgirea diapazonului cronologic al vestigiilor precum şi la precizarea unor secvenţe cronologice. Cert este că situl de la Băile Figa întruneşte mărturii arheologice, cele mai relevante în prezent în toată Europa de est şi sud-est, care pun în evidenţă exploatarea continuă a sării în acelaşi loc,  începând din preistorie până în prezent.

Dincolo de valoarea ştiinţifică a sitului de la Băile Figa, acesta are un potenţial turistic deosebit, cu atât mai mult cu cât, în vecinătatea lui s-a amenajat o staţiune balneară. Pe de o parte, amenajarea acestei staţiuni poate constitui un pericol pentru prezervarea sitului, iar pe de altă parte, deschide perspective promiţătoare de integrare a vestigiilor arheologice de la Băile Figa în sfera seviciilor turistice. Această perspectivă conferă cercetărilor efectuate la Băile Figa, dincolo de aspectele strict ştiinţifice, şi o dimensiune social -  economică.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice şi Marketing al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com şi muzeograf Cristina Felea, feleacristina@gmail.com) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro.

Deák Andrea, Muzeograf  PR

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.