CULTURA 14 aprilie 2010

Zilele Kőrösi Csoma Sándor – sub patrimoniul UNESCO

de Covasna Media | 1649 vizualizări
Personalitatea lui va fi promovată în cadrul unui proiect iniţiat de Ministerul Culturii cu parteneri locali Covăsneanul Kőrösi Csoma Sándor, cel care acum 200 de ani pornea prin lume pentru a descoperi originile maghiarilor, va fi aniversat în perioada 15 – 17 aprilie, în Covasna, ocazie cu care va fi lansat și proiectul Trei Staţii – destinat promovării personalităţii lui.

Personalitatea lui va fi promovată în cadrul unui proiect iniţiat de Ministerul Culturii cu parteneri locali

Covăsneanul Kőrösi Csoma Sándor, cel care acum 200 de ani pornea prin lume pentru a descoperi originile maghiarilor, va fi aniversat în perioada 15 – 17 aprilie, în Covasna, ocazie cu care va fi lansat și proiectul Trei Staţii – destinat promovării personalităţii lui.

Astfel, anul acesta, Ministerul Culturii și Patrimoniului Naţional, în colaborare cu Consiliul Judeţean Covasna (CJ) şi Asociaţia Kőrösi Csoma Sándor a iniţiat proiectul Trei staţii, ce cuprinde susţinerea unor conferinţe internaţionale, expoziţii și ediţii speciale dedicate lui Korosi. De asemenea, pentru că UNESCO a dedicat anul 2010 anul apropierii culturilor, evenimentul din acest an se va desfăşura sub înaltul patronaj al UNESCO.

Cele Trei staţii sunt Chiuruş, locul unde s-a născut Korosi, în anul 1784, Göttingen, Germania, locul unde a studiat, și Dargeeling, în Nordul Indiei, unde a murit în 1842. Scopul evenimentelor care vor fi organizate în aceste locaţii este de a accentua pe plan internaţional exemplul remarcabil al lui Kőrösi în ceea ce priveşte înţelegerea reciprocă între culturi şi grupuri religioase.

„În dorinţa de a afla şi cerceta originea limbii maghiare, Kőrösi a parcurs peste 12.000 km, reuşind să înveţe pe parcurs 17 limbi. Deşi şi-a atins scopul doar parţial, el a fost cel care a întocmit primul dicţionarul tibetano-englez. Astăzi, în Europa, atunci când identităţile regionale şi culturale ar trebui să fie profund recunoscute şi susţinute, munca şi viziunea de viaţă a unui astfel de om de ştiinţă trebuie să fie cunoscute şi promovate în lume”, arată reprezentanţii CJ.

Prima „staţie” a proiectului o reprezintă aniversarea de joi de la Covasna şi satul aparţinător Chiuruş, care va cuprinde o sesiune ştiinţifică internaţională, un vernisaj de artă plastică şi diverse programe culturale. La eveniment, pe lângă cei 22 de cercetători şi orientalişti, sunt invitaţi şi ambasadorii Indiei, Chinei, Libanului, Irakului, Ungariei, Germaniei, Turciei şi Siriei. De asemenea, la eveniment va fi prezent și ministrul culturii, Kelemen Hunor.

Despre Kőrösi Csoma Sándor se scrie că acum 200 de ani a plecat pe jos în Tibet, în căutarea originii poporului maghiar, dar deși nu și-a atins scopul, a realizat primul dicţionar tibetan-englez.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.