CULTURA 20 august 2019

Valorile culturale ale romilor din Őrkő, puse în lumină la Festivalul Manus

de Daniela Luca | 1107 vizualizări

După un an de pauză, evenimentul revine cu un program variat 

O nouă ediție a festivalului romilor, Manus, va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 26 august – 1 septembrie. Organizatorii au pregătit o serie de activități, în diverse locații, printre care o expoziție de fotografii de la primul eveniment, piese de teatru, filme documentare, programe artistice, toate având ca scop promovarea valorilor culturale ale comunității din Őrkő și apropierea acesteia de ceilalți locuitori ai municipiului. 

Festivalul romilor își propune an de an să creeze o punte de legătură între locuitorii din Sfântu Gheorghe și comunitatea din Őrkő, care, conform organizatorilor, prin acest eveniment își înrădăcinează propria cultură și își găsește locul în societate. Prin prezentarea exemplelor pozitive ale comunității rome, se dorește debarasarea de orice fel de prejudecăți și preconcepții. 

 „Manus înseamnă om în limba țigănească. Prima ediție a avut loc în 2016 lângă cariera de piatră de la Őrkő și acolo am făcut un festival de trei zile cu muzicieni faimoși din Ungaria. Am făcut un concurs și pentru copii. În 2017 evenimentul a fost mai mic și a avut ca temă o conferință despre situația romilor din Sfântu Gheorghe, dar și din România. Atunci am avut invitați primari de origine romă care au vorbit despre experiențele lor în Ungaria. În 2018 nu am putut să mai facem pentru că nu am câștigat nici un grant, dar acum am decis să facem un festival mai mare, de șapte zile”, ne-a spus unul dintre organizatori, președintele Asociației „Lármafa”, Csernátoni Loránd. 

Săptămâna culturală va începe luni, 26 august, în centrul orașului, unde va avea loc o expoziție de fotografii făcute la prima ediție a festivalului, în care, conform organizatorilor, este transpusă foarte bine atmosfera autentică, fiind efectuate de un fotograf profesionist. 

La expoziție va fi prezent și cântărețul de melodii specifice din Őrkő, Eötvös Remus. El a participat la un show de talente din Ungaria și a ajuns în semifinale, au mai specificat organizatorii. 

„Și acolo sunt foarte mulți oameni talentați, harnici și cumsecade”

Tot luni, la Teatrul de Păpuși „Cimborák”, Fekete Lovas Zsolt, cel căruia îi aparține ideea înființării festivalului, va prezenta o monodramă bazată pe situații reale despre situația romilor în spitale.

 „Lumea trebuie să știe că Őrkő este o comunitate foarte veche. Primele mențiuni că acolo au locuit romi au fost încă din secolul XVI și s-a dezvăluit o cultură a lor, semnată de foarte mulți oameni de știință care au cercetat dansurile și cântecele lor. Sfântu Gheorghe este orașul cultural al secuimii și noi considerăm că și Őrkő face parte din oraș și vrem să facem un pod între oraș și Őrkő, să îi determinăm pe locuitori să cunoască mai bine comunitatea asta că și acolo sunt foarte mulți oameni talentați, harnici și cumsecade. Scopul evenimentului a fost atins cât de cât și la celelalte ediții. Au fost mulți din oraș care au venit acolo și am dansat împreună în jurul focului de tabără, deci a fost o atmosferă foarte frumoasă și autentică. Prima ediție a fost denumită ca fiind cel mai bun festival alternativ al anului 2016, conform Transindex”, a mai spus Csernátoni Loránd. 

Printre evenimentele din cadrul săptămânii culturale care va ține până joi, 29 august,  se numără și o seară dedicată literaturii romilor, proiecții de filme documentare la Cinema Arta, urmate de dezbateri cu invitații care stau în spatele acestora, o vizită cu scop pedagogic la penitenciarul din Miercurea Ciuc și un concert al trupei bulgărești Neno Iliev & Atesh Tayfa, care va avea loc la Szimpla. 

De vineri până duminică, organizatorii îi așteaptă pe toți cei interesați în soarta oamenilor de la Őrkő, la cariera de piatră din zonă, unde vor avea loc concerte și activități care vor promova cultura romilor. 

Conform organizatorilor, la marginea orașului Sfântu Gheorghe, există o comunitate de aproape patru mii de oameni care trăiesc în mare parte în sărăcie, și nu numai la periferia orașului, ci și la marginea societății. Deși mulți au încercat să se implice, până în prezent nu s-au obținut rezultate semnificative în îmbunătățirea și rezolvarea situației lor. Ei subliniază că acest eveniment nu este doar o întâlnire a romilor, ci o întâlnire a tuturor oamenilor, indiferent de etnie, care sunt dispuși să își lase deoparte  preconcepțiile pentru a descoperi o lume cu totul nouă.

Printre organizatori se numără și regizorul Bilibok Anita și actorul de la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, Fekete Lovas Zsolt. 

Evenimentul este finanțat de Fondul Cultural Național al Ungariei și de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. 

Sursă foto: alarmafa.eu 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.