Un altfel de 100 – o sărbătoare Osonó cu prieteni neştiuţi, de toate naţiile
În curând, pe 5 iunie 2018, se împlinesc 3 ani de la premiera cu spectacolul bilingv Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen, în regia lui Misi Fazakas. Dar până atunci, Trupa Osonó a sărbătorit reprezentaţia cu numărul 100, pe care a susţinut-o sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 17, în Centrul Cultural Posticum, în cadrul unei Conferinţe pentru tineri. Cele 99 de reprezentaţii ale acestui deja celebru spectacol au fost susţinute în 25 de localităţi, din 3 ţări, mai ales în săli de clasă din liceele unor mari şi mici oraşe. La începutul stagiunii viitoare, spectacolul, construit pe confesiunile unor tineri maghiari şi români, va porni într-un alt turneu prin România, dar este invitat și în Germania.
Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen este un spectacol care refuză a se lăsa definit. Nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor români și maghiari. Nu este teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor vor zgândări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întâmplări şi mirări. Un singur lucru este cert : cine intră pe câmpul de joacă al tinerilor de la Osonó va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clişee şi prejudecăţi despre români şi maghiari.
O precizare nostimă despre atmosfera spectacolului : în cei trei ani de la premieră, 21 de tineri au fost protagoniştii Cercului, iar sutele de spectatori s-au implicat în poveste nu doar aplaudând şi devenind parteneri de dialog, ci beneficiind şi de recuzita consumabilă a spectacolului, care a ajuns la 600 de litri de suc și 325 torturi.
Conferinţa tinerilor de la Centrul Cultural Posticum este organizată în spiritul Întâlnirilor de la Taizé şi se înscrie în efortul apropierii dintre culturi, confesiuni şi naţii. Pe lângă reprezentaţia teatrală, doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, vor conduce ateliere de autocunoaștere.
Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshopuri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun. Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.