Tradițiile de Crăciun, aduse în prim plan de elevi
La festival au participat peste 150 de copii
Pentru a readuce în prim plan tradițiile şi obiceiurile care domină sau au dominat Buzăul Ardelean, joi, 19.12.2019, a avut loc, la Sala de Festivități a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, festivalul „Tradiţii şi obiceiuri populare din zona Buzăului Ardelean”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Tineret Întorsura Buzăului şi coordonat de profesoara Monica Muntean, în colaborare cu mai mulţi parteneri.
Festivalul a început la ora 10:00, iar pe rând, au urcat pe scenă zeci de copilași care au dorit să demonstreze faptul că, alături de profesoarele şi învăţătoarele care i-au ajutat, duc tradiția locală, dar şi naţională mai departe.
Atmosfera a fost una de festival, în adevăratul sens al cuvântului, deoarece copiii care urcau pe scenă ridicau, de fiecare dată, buna dispoziţie şi mândria faţă de folclorul nostru la un alt nivel. Astfel au reuşit să facă publicul să nu realizeze când au trecut cele două ore petrecute în Sala de Festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.
Organizatorii au oferit atât participanţilor, cât şi spectatorilor cozonac, cafea, băuturi răcoritoare şi bomboane, pentru a se asigura că au tot ce le trebuie, astfel încât să se bucure şi să rămână conectaţi la tot ce se întâmplă pe scenă.
„Participanții au răspuns cu aceeași dragoste cu care au fost invitați. Prin prezentarea obiceiurilor și datinilor din zona noastră s-au scos la lumină lucruri de mult uitate și astfel s-a creat o atmosferă în care bucuria sărbătorilor de iarnă a încălzit fiecare suflet prezent în sală”, ne-a declarat organizatorul principal al evenimentului, Monica Muntean.
„Fiecare elev are potenţial şi poate să ne uimească cu un gest foarte micuț”
Participanţii au fost încântaţi că au avut ocazia să urce pe scenă, iar unii chiar îşi doresc ca acest festival să devină o tradiţie.
„Pe scenă a fost foarte frumos, deoarece suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, emoţiile sper că au fost constructive, sper că m-am descurcat şi eu şi echipa mea. Mi se pare un festival potrivit pentru această perioadă a anului şi consider că fiecare munceşte şi pune suflet pentru ceea ce face şi sper că aşa o să se întâmple de acum încolo în liceul nostru, pentru că fiecare elev are potenţial şi poate să ne uimească cu un gest foarte micuț”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Daria Timaru, prezentă şi ea pe scenă în cadrul festivalului.
Chiar dacă majoritatea participanților au fost copii, însoţiţi pe scenă de cadre didactice, prezent pe scenă a fost şi Iosif Radu, care a cântat la fluier. Înainte de a umple sala de energie, a ţinut să spună şi câteva cuvinte celor prezenți.
„Acum când ne invadează tehnica, acţiunea şi apucăturile străine de folclor, când totul este ajustat ca să devină comercial, în această situaţie este şi folclorul. Ori noi am dovedit de multe ori, cădem dintr-o extremă în cealaltă, ori suntem vehemenţi şi ţinem la ce e al nostru, dar în aceeaşi măsură putem să devenim slabi şi fenomenul globalizării astupă golurile legate de noi, nu vom putea rostogoli folclorul, gesturile şi tradiţiile româneşti dacă nu suntem foarte atenţi cu ele”, a punctat acesta.
„Am anunțat că avem nevoie de 10 voluntari şi au venit 40!”
Pentru decorarea sălii şi primirea participanților a fost nevoie de mai mulți voluntari, cărora Doina Pătrunjel, inițiatoarea proiectului, prin Centrul de Tineret Întorsura Buzăului, a ținut să le mulțumească pentru dedicare şi promptitudine.
„Am anunțat că avem nevoie de 10 voluntari şi au venit 40!”, a afirmat aceasta.
În același timp, a dorit să le mulțumească şi tuturor partenerilor şi profesorilor care au venit în ajutor pentru realizarea festivalului.
„În spatele primei ediții a Festivalului de Tradiții și Obiceiuri Populare se află multe ore de planificare, de organizare, de repetiții, de promovare, toate acestea fiind realizate de voluntari! În calitate de coordonator al Centrului de Tineret le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, participanților la festival și voluntarilor- elevi și profesori”, a mai spus Doina Pătrunjel.
Am stat de vorbă şi cu unul dintre voluntarii care s-a ocupat, printre altele, şi de coordonarea colegilor săi, acesta spune că datorită acestui festival a legat şi noi prietenii.
„A fost o experiență foarte faină din care am ieșit cu prieteni noi și momente de neuitat. Chiar dacă n-am prea avut mult timp la dispoziție, am reușit să facem ceva fain. Cred că oamenii s-au simțit foarte bine în timpul festivalului, datorită programului foarte variat, care nu le-a permis oamenilor să se plictisească” , a declarat, pentru Observatorul de Covasna, David Ușurelu.
Totodată, tânărul voluntar a dorit să transmită comunității un mesaj prin care îndeamnă lumea să nu uite de tradiții, deoarece acestea ne definesc.
„Aș dori să le transmit oamenilor să nu-și uite tradițiile si obiceiurile, deoarece fac parte din cultura noastră din cele mai vechi timpuri”, a conchis acesta.
De unde a pornit ideea
Pentru realizarea întregului proiect s-a îndeplinit o cercetare, realizată de profesoarele Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Doina Pătrunjel şi Monica Muntean.
„Printr-o cercetare realizată împreună cu colega mea, Muntean Iuliana Monica, am aflat că tinerii din zona Întorsura Buzăului consideră că patrimoniul cultural local este valoros și că păstrarea tradițiilor și obiceiurilor este o îndatorire de onoare! Știind că în ultima vreme, esența sărbătorilor tinde să fie înlocuită de latura comercială, tinerii au decis să aducă în atenția comunității tradițiile și obiceiurile locale, de mult uitate”, ne-a explicat Doina Pătrunjel.
Cât despre atmosfera din sală, Doina Pătrunjel spune că a fost diferită de oricare alta, chiar dacă a participat la numeroase evenimente de-a lungul carierei.
„Am participat și am organizat multe evenimente în Sala de Festivități a LTME, dar astăzi, a fost altfel: ca prin minune, ne-am oprit – timp de două ore - din goana noastră cotidiană, am stat în tihnă, am cântat colinde, ne-am amintit de copilăria fericită din casa părintească și ne-am pregătit de sărbătoare!”, a mai transmis, pentru Observatorul de Covasna, Doina Pătrunjel.
Organizatorul festivalului a fost Centrul de Tineret Întorsura Buzăului, prin Asociaţia de Tineret „Alexandra Ducancea”, iar partenerii au fost Primăria Orașului Întorsura Buzăului, Despărţământul ASTRA „Buzăul Ardelean”, „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului, Biblioteca Orăşenească Întorsura Buzăului, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi, de asemenea, Observatorul de Covasna.
Festivalul face parte din proiectul „Tradiții și obiceiuri populare din zona Buzăului Ardelean”, care a mai avut alte două activităţi: „Album de familie” şi „Povestiri întorsurene”.
Întregul proiect a fost finanţat de Consiliul Local al Oraşului Întorsura Buzăului.
Sursă foto: Teodora Moraga.
David Leonard Bularca