CULTURA 12 aprilie 2023

Teatrul „Andrei Mureșanu” împlinește 36 de ani și sărbătorește oferindu-le cadouri unice spectatorilor

de Covasna Media | 675 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe este mândru să anunțe că sărbătorește 36 de ani de la înființare și tot atâția ani de activitate continuă în slujba artei scenice. În ultimii ani, Teatrul „Andrei Mureșanu” a devenit un punct de reper cultural important nu doar în Sfântu Gheorghe, ci și în peisajul cultural național. Sărbătoarea este cu atât mai importantă, cu cât, ani la rând, teatrul a reușit să reziste în condiții vitrege, care au presupus inclusiv inexistența unui spațiu propriu. În prezent, este un teatru înfloritor și de câțiva ani are o „casă” a sa în care găzduiește spectacole dintre cele mai interesante și mai apreciate în țară și peste hotare. 

Pentru a marca așa cum se cuvine o astfel de sărbătoare, anul acesta, echipa TAM le va oferi spectatorilor fideli cadouri unice. Astfel, toți cei ce vor veni la spectacolele din perioada următoare vor putea intra în posesia unor obiecte de scenografie sau simbolice, care au făcut parte din cele mai apreciate spectacole ale teatrului. În acest scop, ei își vor trece numele și numărul de telefon pe biletele cu care se vor prezenta la sala de spectacol și pe care le vor introduce în urne. Fiind vorba despre obiecte unice, șansa spectatorilor de a intra în posesia lor va fi decisă prin tragere la sorți. Extragerea biletelor câștigătoare va avea loc în ziua de 30 aprilie. 

Suntem bucuroși să sărbătorim 36 de ani de activitate continuă a teatrului nostru și dorim să împărtășim această bucurie cu publicul nostru fidel. Suntem și mândri să privim în urmă la tot ceea ce am realizat în acești ani, așa că ne-am gândit să oferim cadouri speciale care să ilustreze semnificația și importanța spectacolelor noastre, importante pentru noi și pentru publicul nostru, ca un mod de a le arăta aprecierea noastră pentru fidelitatea și sprijinul lor de-a lungul timpului”, a declarat Anna Maria Popa, manager al teatrului. 

În acest scop, echipa TAM a făcut o selecție de 12 obiecte, din arhivă, după cum urmează:

1. Bust de femeie – din spectacolul „Requiem” de L. Andreev – regia Horațiu Mihaiu (1997) – un spectacol despre care cei care l-au văzut mai vorbesc și astăzi. Este cel mai vechi obiect oferit. În spectacol, era acoperit de o vopsea fluorescentă, care lumina în întuneric, împreună cu alte două busturi asemănătoare; acestea au fost emblematice pentru decorul spectacolui din anii ’90. 

2. Lada lui La Poncia – din spectacolul „Alge” - regia Radu Afrim, după o idee de Federico Garcia Lorca (2002) – este primul spectacol montat de Radu Afrim în calitate de angajat al teatrului. 

3. Caiet de colecție cu scrisul regizorului Radu Afrim - din spectacolul „Alge” - regia Radu Afrim, după o idee de Federico Garcia Lorca (2002) – sunt caiete cu dantelă, folosite în spectacol, pe care regizorul a făcut diverse notări.

4. Samovar – spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov – regia Radu Afrim (2003) – unul dintre cele mai premiate spectacole montate pe scena TAM. Samovarul era folosit de actrița Elena Popa care interpreta personajul Anfiza.

5. Patine – din spectacolul „Lucia patinează”, de Laura Sintija Cerniauskaite – regia Radu Afrim (2009) – un spectacol de succes, selectat în numeroase festivaluri. 

6. Pocal – din spectacolul „Operele complete ale lui William Shakespeare pe scurt!”, de Jess Borgeson, Adam Long, David Singer – regia Lucian Tion (2011) – un spectacol lansat ca un manifest de modernizare a teatrului românesc, considerat demodat față de cel din vestul Europei. 

7. Căsuța – din spectacolul „De mână” de Sofia Freden, regia Radu Afrim; desemnat „Cel mai bun spectacol” la cea de-a XXIII-a ediție a prestigiosului Festival de Teatru de la Piatra-Neamț, unde a mai fost acordat și premiul „Cea mai bună actriță”, obținut de Elena Popa pentru rolul „Nina” (la aceeași categorie a mai fost nominalizată și Claudia Ardelean, pentru rolul „Nadja”). Spectacolul a avut și două nominalizări la categoria „Cel mai bun actor”, Dorin Cioarec și Sebastian Marina. La festival, au participat atunci 23 de spectacole. Căsuța era incendiată simbolic în timpul spectacolului.

8. Trusă medicală metalică – din spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey, regia Eugen Gyemant (2018). Este primul spectacol de teatru care are și o versiune filmată în VR360, realizată de TAM și partenerii săi în timpul pandemiei de COVID-19. 

9. Wok – din spectacolul „Dragonul de aur” de Roland Schimmelpfenning, regia Catinca Drăgănescu (2019). Obiectul era folosit de actrița Elena Popa, nominalizată la premiile UNITER, la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar”.

10. Bufniță – mască celebră, folosită în spectacolele „Lucia patinează”, „Trei rupturi”, „Mai întâi te naști”, regizate de Radu Afrim. Este un fel de semnătură a regizorului și a fost folosită pe rând în mai multe spectacole create de Radu Afrim.

11. Tablou cu păun – din spectacolul „Despre oameni și cartofi”, regia Radu Afrim. Pornit de la povestea reală a nouă muncitori romi care au murit într-un accident în timp ce se întorceau de la cules de cartofi, spectacolul-documentar a adus în fața publicului un fragment din durerea și suferința rudelor pe care defuncții le-au lăsat în urma lor. 

12. Pumnal – din spectacolul „Richard al III-lea” de W. Shakespeare, regia Eugen Gyemant. Este vorba despre pumnalul din celebra scenă cu Lady Ann, în care se rostește replica: „De nu mă poți ierta, răzbunătoareo, îți dau această spadă cu vârf ager; / De vrei împlânt-o-n pieptul meu cinstit, / S-alungi din el un suflet ce te-adoră”.

Toate aceste obiecte, care vor fi oferite ca premiu în urma tragerii la sorți, sunt expuse în foaierul Teatrului „Andrei Mureșanu”, unde pot fi admirate pe toată durata lunii aprilie. În cadrul expoziției va fi expusă și proteza pe care o folosește actorul Sebastian Marina, în spectacolul „Richard al III-lea”, regia Eugen Gyemant, dar aceasta nu este inclusă între obiectele oferite la tombola aniversară. 

Încurajăm așadar toți iubitorii de teatru să participe la tombolă. De asemenea, invităm pe toată lumea să ni se alăture și să sărbătorească împreună cu noi un moment atât de frumos și de important. La mulți ani, TAM!

Cu prietenie, 

Echipa TAM

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.