CULTURA 17 septembrie 2024

(Update) Te-ai săturat să stai pe scaun la nunți pentru că nu știi să dansezi?

de Ana Chiricescu | 1557 vizualizări

UPDATE: Cursurile de dans vor începe pe 2 octombrie, de la ora 18:00 la sediul Afacov (str. Körösi Csoma Sándor, nr. 3, Sfântu Gheorghe). Întâlnirile vor avea loc o dată pe săptămână, în fiecare miercuri. Durata ședinței va fi de aproximativ o oră și jumătate. Doritorii se pot înscrie la numărul de telefon: 0721297157, organizator Constantin Gheorghincă.

Ştirea iniţială:

Dacă răspunsul la întrebarea din titlu este da, atunci trebuie să știi că Ceata Opincuța din Sfântu Gheorghe organizează cursuri de dansuri populare. Sub denumirea de „Hora Satului”. Lecțiile destinate adulților vor începe în octombrie.

Pasiunea, dăruirea și iubirea față de dansul și muzica populară românească pe care le afișează membrii opincari au stârnit și persoanelor care nu știu să danseze dorința de a învăța tainele acestora. 

În spiritul crezului nostru, începând cu octombrie 2024 ne propunem să creștem împreună cu cei care nu sunt opincari, dar iubesc dansul popular românesc. Vom materializa o sugestie venită „din public” și anume organizarea unor „seri de dans popular românesc”. Acestea se adresează adulților care: fie nu știu, dar doresc să învețe dansuri obișnuite la nunți, baluri, serbări câmpenești, fie știu să danseze, dar vor să se relaxeze dansând împreună cu alții”, ne-a informat fondatorul și coordonatorul ansamblului, Constantin Gheorghincă.

„CEATA OPINCUȚA” și „HORA SATULUI”

Membrii cetei doresc ca dansul popular românesc să se răspândească. De aceea au conceput acțiunea „Hora Satului”. Lecțiile încep cu dansurile Hora și Brașoveanca. Ulterior, participanții pot stabili împreună cu organizatorii dansurile cu care se va continua acțiunea. Nici organizatorul, nici instructorii coregrafi nu percep taxe, dar au dorința ca participanții să respecte următoarele reguli de comportament:

  • orele de începere/terminare;
  • păstrarea curățeniei;
  • respectarea cerințelor instructorilor coregrafi;
  • interzicerea totală a fumatului și a consumului de băuturi alcoolice. 

Detalii despre data, ora și locația în care se va ține acest curs vor fi publicate pe pagina de facebook a Cetei Opincuța.   

În prezent, în „Ceata Opincuța” activează 14 dansatori, 3 cântăreți, 2 instructori coregrafi profesioniști și un prezentator. Ansamblul a crescut continuu ca număr de „opincari”, ca genuri artistice abordate, ca prezențe în viața culturală a județului Covasna, dar și a județelor învecinate.

Pe lângă dansuri și cântece populare, Opincuța promovează - cu mare „priză” la public – teatrul popular. 

Povestea ansamblului „Ceata Opincuța” o puteți citi AICI.

Membrii ansamblului s-au implicat de-a lungul anilor în multe acțiuni care au legătură cu tradițiile etnografice românești:

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.