CULTURA 18 februarie 2011

Sfântu Gheorghe, Capitala Dezbaterilor

de Covasna Media | 824 vizualizări

Cu un număr record de 80 de echipe înscrise şi cu peste 300 de participanţi confirmaţi deja, “Saint George, City Of Debate ediţia a V-a”, care va avea loc în zilele de 12 şi 13 martie, se anunţă a fi un eveniment ale căror recorduri vor fi greu de doborât pe viitor. Vor avea loc 3 runde de calificare a câte 40 de meciuri disputate concomitent în sălile de la C.N.M.V., plus optimile de sâmbătă după-amiază, iar apoi sferturi doar pentru cele mai bune 8 echipe, urmate de semifinale şi marea finală duminică după amiază. Cu 3 locuri diferite de cazare: Căminele de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" (150), de la Colegiul "Mikes Kelemen" (peste 100) şi Palatul Copiilor (50), Sfântu Gheorghe are onoarea de a găzdui cea mai amplă competiţie de dezbateri academice din toate timpurile din ţară. Începând cu acest an, pe lângă trofeele, medaliile şi diplomele deja consacrate, câştigătorii vor intra în posesia unui trofeu transmisibil, Cupa Saint George, City of Debate.

După succesele de la primele 4 ediţii, la ultima având 52 echipe participante, plus tema extrem de incitantă “dreptul tinerilor de 18 ani să candideze pentru Parlament” şi adăugând faptul că echipa de arbitri va fi condusă de fostul nostru campion naţional, dublu semifinalist la Oxford şi la Europene în anul trecut, absolventul magna cum laude la Middlesex University în Londra, Radu Cotarcea, oraşul Sfântu Gheorghe confirmă încă o dată că poate fi numit fără drept de tăgadă, Capitala Dezbaterilor.

5 echipe din Republica Moldova se vor adăuga începând cu acest an celor 75 de echipe din ţară, care sosesc din oraşele: Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Timişoara, Iaşi, Hunedoara, Satu Mare, Craiova, Buhuşi, Târgu Ocna, Sighetu Marmaţiei, Târgovişte, Făgăraş, Turda, Constanţa, Braşov şi bineînţeles Sfântu Gheorghe.

Ce este DEBATE?

Dezbatere (din engleză - debate) este o discuţie, o polemică în contradictoriu a unei chestiuni controversate, urmându-se formarea unei gândiri critice şi logice pentru însuşirea şi exersarea dialogului democratic. Temele pot fi pregătite dinainte sau  “la prima vedere” şi sunt prezentate într-un interval de timp delimitat, din perspective afirmatoare şi negatoare, iar arbitrii dau decizia pe baza argumentelor pro şi contra subiectului.  Câştigătorii formali ai dezbaterii sunt evident cei care reuşesc să convingă prin soliditatea, forţa şi coerenţa argumentelor, dar, în final, toţi participanţii sunt câştigătorii de facto prin cunoştinţele acumulate. Este una dintre cele mai bune căi prin care se poate depăşi stadiul de discursuri paralele, pline de lozinci şi afecte, trecând la un alt nivel de discurs. Un discurs bazat pe capacitatea de analiză a problemelor controversate şi aducător de imagini mai clare, lipsite de tabuuri şi prejudecăţi. Obiectivitatea, dovezile, gândirea critică şi argumentarea logică sunt esenţiale în acest tip de “joc” şi ar putea fi un exemplu extraordinar pentru întreaga societate.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Claudiu sefu', 18 februarie 2011
Bravo Madalin! Felicitari pentru organizare!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.