REFLEX4 - Programul zilei de luni, 7 mai
7 MAI, LUNI
15:00
Dialog cu Pászt Patrícia – istoric de artă dramatică, și Iulia Popovici - critic de teatru
*
16.00 - Proiecție film
SZYMON BOGACZ:
UZINA EXPERIMENTALĂ SOLIDARITATEA
Piesa este o încercare de a clătina legenda Sindicatului Solidaritatea. Istoria acestei mişcări este prezentată din perspectiva unei tinere femei, Grażyna, care, după încheierea studiilor universitare, petrece vara anului 1980 pe plajă, înainte de a începe să lucreze într-o uzină din Silezia de Jos, unde se alătură sindicatului nou format. Grażyna nu apare niciodată în piesă, care e un colaj de amintiri și comentarii ale rudelor, prietenilor și colegilor de muncă. Filmul devine, astfel, portretul unei tinere femei, cinstite și idealiste, care observă de aproape activiști de nivel jos și mediu și trebuie să-și confrunte idealismul, cu viaţa, departe de a fi perfectă, a organizației.
Regizor: Adam SAJNUK
Durata: 89 minute
Locație: Cinema Arta
La film intrarea este liberă.
*
18.00
SONGS OF LEAR
Teatrul Song of the Goat, Wrocław / Polonia
Song of the Goat Theatre din Wrocław este considerat unul dintre cele mai inovatoare ateliere teatrale ale scenei europene. Atelierul experimentează noi tehnici dramatice şi noi forme de expresie teatrală, prin căutarea armoniei dintre textul dramatic, mişcare şi muzică. Songs of Lear este un eveniment dramatic cu o structură neliniară în care, în locul expunerii simpliste a istoriei regelui Lear, autorii spectacolului dezvăluie tensiunile din subteranele tragediei. Energia dramatică este generată de îngemănarea dintre muzică, vigurosul limbaj gestual şi textul poetic. În această reprezentaţie cu o structură asociativă şi cu o dramaturgie senzuală nu este nevoie de personaje, roluri sau situaţii teatrale în sens clasic: actorii sunt pe cont propriu şi îşi asumă destinul personajelor.
Regizor: Grzegorz Bral
Locație: Studioul de Dans Háromszék
Durata spectacolului: 1 oră
Întâlnire cu publicul: aproximativ de la ora 21.00
Spectacol în limba engleză, latină și copta cu traducere în limbile maghiară și română
*
19.00
ALICE
Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe / România
Regizorul şi directorul de teatru Bocsárdi László este unul dintre cei mai importanţi creatori de teatru din România şi din Ungaria. Este vorba de un artist pentru care teatrul este una dintre cele mai profunde forme de cunoaştere şi de comunicare, cu alţii şi cu sine. Datorită poziţiei sale speciale, la întâlnirea dintre două culturi teatrale, Teatrul Tamási Áron a reuşit, sub direcţia lui Bocsárdi László, performanţa de a îmbina elemente stilistice din teatrul românesc, dominat de simboluri şi metafore vizuale, cu viziunea mai realistă şi raţională a culturii teatrale maghiare. Alice este un spectacol-concert, de natură experimentală, construit la graniţa dintre mai multe forme de expresie artistică, unde spectatorii devin martori la călătoriile interioare ale eroinei şi la inerentele spaime ale adolescenţilor, pe anevoiosul drum al cunoaşterii de sine şi al înţelegerii lumii în care trăiesc şi îşi caută sensul propriei vieţi.
Regizor: Bocsárdi László
Locație: Sala Mare - Teatrul Tamási Áron
Durata spectacolului: 1 oră și 45 de minute
Întâlnire cu publicul: aproximativ de la ora 21.30
Spectacol în limba maghiară, cu traducere în limbile engleză și română