CULTURA 24 august 2018

PulzArt6 - Ateliere în centrul atenției

de Covasna Media | 741 vizualizări

În cele 5 ediţii de până acum, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt a adus în fața publicului creații care au reprezentat un nou mod de gândire – una inovativă. În aceeaşi direcţie, a căutărilor inovative, se îndreaptă şi Programul Ediţiei 6 a PulzArt, prin deschiderea la Sfântu Gheorghe a unor spaţii de întâlnire cu valoroşi reprezentanţi ai artelor contemporane în perioada 13-16 septembrie. După anul implicării comunitare, pulzArt 6 face în 2018 un pas mai departe în efortul de a experimenta percepția artei contemporane, oferind și mai multe oportunități de participare directă. Elementul cheie este ATELIERUL, experienţa individuală dobândită în comunitate, unde oricine poate găsi inspirație, indiferent de vârstă și profesie, sub îndrumarea unor artişti cu experienţă în domeniu.

Workshop profesional, susţinut de un specialist, de renume european, în Projection Mapping 

Programul Projection Mapping Workshop este susținut de Bordos László Zsolt - Bordos.ArtWork, artistul vizual care și-a proiectat creațiile pe cele mai reprezentative clădiri de pe mapamond de la Shanghai până la Los Angeles, chiar și pe Turnul Eiffel. 

Atelierul are o durată de 3 zile, iar participanţii vor experimenta procesul de creaţie pentru animații 3dsMax, de la concept la mijloace tehnice: vor utiliza software-ul de simulare a fluidelor - Realflow, vor realiza o creaţie proprie, pe care o vor prezenta în ultima zi a PulzArt6, în faţa publicului Festivalului. Participarea la workshop presupune o înregistrare prealabilă, numărul locurilor fiind limitat - informaţii suplimentare despre înscriere, pe pagina PulzArt.

Maeștri păpușari din Marea Britanie la Sfântu Gheorghe

Peste tot în lume, artiştii Teatrului Blind Summit Theatre sunt recunoscuţi drept „Inovatorii păpușari", iar când Trupa britanică susţine reprezentaţii lasă în urmă titluri de presă, precum acestea: Absolut sublim (Timeout), Păpuşi desăvârşite, uluitoare... şi o poveste sfâşietoare (Daily Telegraph), Printre hohote de râs, Blind Summit reuşesc să trezească şi compasiune (The Scotsman). Acest extraordinar succes porneşte de la obsesia artiştilor britanici de a regândi  teatrul de păpuși pentru publicul modern adult. Din 2011, multipremiatul spectacol The Table a avut peste 300 de reprezentaţii, în 25 de țări. De la înființare, 1997, şi până acum, Blind Summit Theatre a reunit în jurul spectacolelor sale de păpuşi peste un milion de spectatori. Eroul show-ului care va veni la întâlnirea cu spectatorii din Sfântu Gheorghe este Moise, un filozof singuratic, care, de la masa sa de lucru, încearcă să vorbească despre substanţa teatrului de păpuşi şi o face stârnind hohote de râs, uimire şi emoţie.

A digera trecutul ‒ Eat Art şi Object Art

Spaţiul de Artă Contemporană MAGMA prezintă, pentru prima dată în România, o expoziţie Daniel Spoerri cu lucrări originale ale artistului, care este construită în jurul Eat Art şi Object Art – concepte dezvoltate de celebrul artist elveţian, de origine română. Vernisajul expoziției va avea în prima zi a PulzArt 6 – joi, 13 septembrie – cu participarea curatorului Ligetfalvi Gergely.

Daniel Spoerri (1930) şi-a început cariera artistică ca dansator de balet, apoi şi-a încercat norocul în lumea teatrului şi a literaturii. Dar recunoaşterea internaţională a abţinut-o  ca artist plastic, la 30 de ani, când  a creat primele tablouri-capcană: după un festin, masa – cu toate obiectele, detaliile și resturile ei (vase murdare, sticle goale, scrumieră cu mucuri de ţigară) – este fixată şi transformată într-un tablou expus pe perete; adică, obiectele sunt fixate pe masă, pe scaun sau alt tip de suport, apoi, prin schimbarea planului, poziţia orizontală devine verticală, iar colajele atârnă pe pereţi, asemenea unor tablouri.

Transformarea unor momente culinare în artă plastică nu s-a oprit aici. La începutul anilor '70, Spoerri  se impusese deja în lumea artistică din Europa de Vest drept fondatorul conceptului Eat Art – un curent artistic rămas viu până în zilele noastre. 

Dar Eat Art nu a însemnat ultima etapă a activităţii artistice a lui Spoerri. Aflat într-o continuă căutare, artistul a călătorit în multe ţări europene şi a marcat istoria artei şi a culturii prin creaţiile sale, unele faimoase, altele pe nedrept uitate. Celebrele şi inconfundabilele sale colaje, create din cele mai diverse obiecte, sau expoziţiile şi evenimentele  cu încărcătură sentimentală, organizate la Paris, Basel, Köln şi Salzburg, îl consacră drept una dintre figurile importante ale pop-art-ului european.

Trebuie să-l menţionăm şi pe sculptorul Spoerri, care şi-a turnat în bronz întreaga cameră de la mansarda de odinioară din Paris, iar cei interesaţi pot vizita grădina de sculpturi din Italia a artistului: în Giardino di Daniel Spoerri, rătăcind printre măslinii Toscanei, se pot admira o sută de sculpturi. Merită amintită şi o carte, pe care Spoerri a publicat-o în 1962 şi care a devenit ea însăşi obiect de artă: Topographie anecdotée du hasard / Topografia anecdotică a hazardului, tradusă în engleză, la New York (1966), apoi în germană (1968), devenind o carte-cult. Daniel Spoerri s-a născut la Galaţi, fiind fiul lui Isaak Feinstein, de origine evreiască, şi al Lydiei Spoerri din Elveţia, care au renunţat la tradiţia mozaică şi au activat ca misionari creştini. În 1941, Feinstein şi-a pierdut viaţa în pogromul de la Iaşi. A durat un an întreg până Lydia Spoerri a putut părăsi ţara, plecând la Zürich, împreună cu cei şase copii ai săi.

iamyank Live Ensemble: simfonia sunetelor electronice 

Muzicianul, compozitorul şi producătorul iamyank a devenit celebru datorită unui gen muzical greu de definit. Invitatul PulzArt 6 s-a lansat cu un proiect solo, utilizând în mod exclusiv elemente electronice. Potrivit artistului, muzica sa este „visătoare, magică, pentru momentele în care am dori să ne concentrăm pe lumea noastră interioară”. Este vorba de o muzică care mizează pe instrumente clasice, precum pianul, violoncelul sau viola. Pe aceste vibraţii, cu efect de coloană sonoră, se suprapune un sunet unic, produs de un sintetizator modular.

Recompensat cu multe premii muzicale, iamyank şi orchestra sa vor susţine un concert extraordinar pentru spectatorii PulzArt 6, în ultima zi a Festivalului, duminică, 16 septembrie, pe scena Teatrului Tamási Áron. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm urmăriți canalele de comunicare ale PulzArt6!

Website: www.pulzart.ro

Pagini sociale: fb.com/pulzartofficial, instagram.com/pulzart

Atmosfera Ediției 5: https://youtu.be/zkXFtK9KYEM

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.