CULTURA 18 ianuarie 2019

Profesionalismul și activitatea îndelungată, premiate de AFCN

de Daniela Luca | 1001 vizualizări

MAGMA a obținut premiul prestigios pentru activitatea desfășurată în 2018

Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe a obținut săptămâna aceasta „Premiul pentru rezistență în cultură”, unul dintre cele 10 premii acordate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) organizațiilor neguvernamentale și managerilor culturali. Astfel, a fost încununată munca din 2018, iar pentru anul acesta planurile sunt mărețe, au transmis reprezentanții MAGMA.

Deși Asociația „Medium Contemporan MAGMA” activează oficial de 9 ani, aceasta a reușit să obțină „Premiul pentru rezistență în cultură” care se acordă unei organizații care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani.

„Decernarea premiilor a avut loc marți, 15 ianuarie, de ziua Culturii Naționale, iar vestea a fost o mare bucurie pentru noi, nici nu mi-a venit să cred când s-a întâmplat acest lucru (...) Tehnic vorbind, MAGMA are 9 ani, dar în realitate, mult mai mult. Anul 2002 a fost acel an în care am făcut primul pas pentru a înființa MAGMA și anul în care a apărut ideea că trebuie să existe un spațiu de artă contemporană. Din 2007 am făcut pregătirile ca să deschidem spațiul acesta, dar am reușit să o facem abia în 2010”, ne-a spus unul dintre fondatorii MAGMA, Kispál Ágnes Evelin.

Anul 2018 – anul Daniel Spoerri

Reprezentanții MAGMA au precizat că au fost nominalizați să primească acest premiu pentru activitatea desfășurată în 2018. Acest lucru i-a determinat să creadă că atât expoziția personală a lui Daniel Spoerri „A digera trecutul” –„Eat Art și Object Art”, cât și evenimente conexe expoziției, au fost cele pentru care au obținut prestigiosul premiu.  

„Toate evenimentele pe care le-am organizat anul trecut au fost semnificative și aproape de sufletul nostru. Am fost nominalizați pentru activitatea noastră de anul trecut, iar expoziția artistului de renume mondial Daniel Spoerri și evenimentele conexe au fost un șir de evenimente pentru care am cerut finanțare de la AFCN și credem noi că datorită acestor evenimente am primit premiul. Daniel Spoerri a fost cu siguranță cel mai de suflet proiect al anului, dar și cel mai greu de realizat”, a explicat Kispál Ágnes Evelin.

Sculpturi cu drone de Zilele Orașului Sfântu Gheorghe

În ceea ce privește proiectele care vor fi derulate anul acesta, planurile sunt mărețe, au transmis reprezentanții MAGMA, care au precizat că au planificat deocamdată 6 expoziții.

Din februarie, MAGMA ne va învăța cum să consumăm arta, prin colaborare cu artista și curatoarea Kata Ungvári-Zrínyi. Expoziția intitulată „Cum consumați opera (de artă)?” va aduce în prim plan o instalație interactivă, iar vizitatorul își va alege singur obiectele cu care „va consuma” arta.

Pentru Zilele Orașului Sfântu Gheorghe, organizatorii promit o colaborare inedită. Sculpturile cu drone vor fi prezentate de sculptorul Ágnes Előd din Budapesta și constituie o noutate absolută în România.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.