CULTURA 21 iunie 2018

Premieră coregrafică la Teatrul Andrei Mureșanu

de Covasna Media | 968 vizualizări

Fundația Gabriela Tudor lansează stagiunea de întâlniri și experiențe performative dans#wanderer, parte integrantă a programului Platforma ZonaD, organizat pe durata 2018-2019. Condus de coregraful Cosmin Manolescu și realizat în colaborare cu performerii Idris Clate și Judith State, proiectul dans#wanderer va prezenta în premieră la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu-Gheorghe două evenimente speciale. Astfel în data de 28 iunie va avea loc spectacolul „Călătorie către mine însumi” cu începere de la ora 19 iar în data de 29 iunie va avea loc o experiență performativă danswanderer #3 pentru 3 spectatori.

dans#wanderer înseamnă a ieși din obișnuit, din tipar, din zona de confort. De fapt nu a ieși. Ci a o lua la goană și a fugi însuflețit, îndepărtîndu-te de ele din ce în ce mai mult. A vorbi, a zîmbi, a cînta, a dansa, a îmbrățișa, a rîde, a plînge, a da, a lua, a durea, a vindeca, a găsi, a (te) pierde, a îndrăzni, a încerca, a greși, a reuși, a tăcea. A fi liber. Wanderers, flâneurs, flâneuses, călători & călătoare, dans-wanderers, vagabondans… Dor de ducă, atmosferă, poezie, vibrație, observare, lentoare, ritm. Este călătorul cel care îi urmărește pe ceilalți sau cel pe care îl urmează/urmăresc ceilalți?

Proiectul dans#wanderer este inspirat de cartea „The Wander Society”, de Keri Smith (Penguin Books, 2016), care vorbește despre filozofia călătoriei de tip experiențal și descoperirea necunoscutului (www.thewandersociety.com). Este o producție Paradis Serial, realizată în 2017 de Fundația Gabriela Tudor, în parteneriat cu DeVIR/CAPa (Faro) în conexiune cu festivalul encontros do DeVIR, după perioade de lucru la Centrul de Teatru Educațional Replika, ODD, studioul RAP/Fabrica de Pensule, Centrul Național al Dansului București, Institutul Cultural Român Lisabona.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele şi proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. Din 1998 a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesioniști ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România și în străinătate. În cei peste 25 ani de activitate profesională a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în Romania.  În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan iar în 2017 a primit premiul pentru Rezistență în Cultură pentru cei 20 de activitate cu Fundația Gabriela Tudor oferit de Administrația Fondului Cultural Național. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului E-Motional. Între spectacole sale recente se numără „Camera 1306 [I Am Myself]”, „Piesă cu responsabilitate limitată”, realizat împreună cu Mihaela Dancs, și [Fragil] o coproducție E-Motional, performată împreună cu Giselda Ranieri (IT) și Tanja Andreeva (NO). În 2013 a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat și spectacolul „zmeul”.

Cei interesați să participe la evenimente și să se alăture clubului dans#wanderer – Dance Wander Society sunt invitați să se înscrie în comunitatea dans#wanderer la http://danswanderer.ro/inscrie/. Pentru spectacolul „Călătorie către mine însumi” din data de 28 iunie, spectatorii interesați își pot rezerva locurile adresa de email pr@tam.ro  sau (0725) 112 225. Iar pentru experiența performativă de 3 spectatori înscrieri se pot face la https://goo.gl/forms/pkHPWEAf7R2rdhYO2. Stagiunea dans#wanderer va continuă  pe plaja Corbu, pe litoralul Mării Negre, unde va avea loc între 19-27 august un cantonament de dans contemporan condus de coregraful Cosmin Manolescu, precum și cu alte întâlniri și evenimente performative în perioada septembrie-noiembrie 2018, unde mai există 2 locuri disponibile.                          

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în parteneriat cu Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu-Gheorghe. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Biroul de presă

Teatrul Andrei Mureșanu

Foto credit : Alina Ușurelu

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.