CULTURA 16 aprilie 2010

Pe urmele lui Kőrösi Csoma Sándor

de Covasna Media | 838 vizualizări
Marele om de știinţă este sărbătorit la Covasna. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a deschis ieri oficial Zilele Kőrösi Csoma Sándor 16apr2010-kcsÎntr-o căsuță mică și dichisită din Chiuruș, la capătul unui drum pietruit de țară, se năștea acum mai bine de 200 de ani omul de știință Kőrösi Csoma Sándor, cel care a avut curajul să plece în lume în încercarea de a găsi originile maghiarilor. Nu a reușit să facă acest lucru, dar a lăsat lumii primul dicționar englezo-tibetan și a deschis noi porți de comunicare între culturi. Anul acesta, el este sărbătorit la

Marele om de știinţă este sărbătorit la Covasna. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a deschis ieri oficial Zilele Kőrösi Csoma Sándor

16apr2010-kcsÎntr-o căsuță mică și dichisită din Chiuruș, la capătul unui drum pietruit de țară, se năștea acum mai bine de 200 de ani omul de știință Kőrösi Csoma Sándor, cel care a avut curajul să plece în lume în încercarea de a găsi originile maghiarilor. Nu a reușit să facă acest lucru, dar a lăsat lumii primul dicționar englezo-tibetan și a deschis noi porți de comunicare între culturi.

Anul acesta, el este sărbătorit la Covasna sub patrimoniul UNESCO, între 15 și 17 aprilie, ocazie cu care în satul lui natal au fost prezenți ieri ministrul culturii, Kelemen Hunor, conducerea județului - președintele Tamas Sandor și cei doi vicepreședinți Henning și Demeter, primarul Covasnei, Lorincz Zsigmond, precum și numeroși invitați, printre care și ambasadorii Ungariei şi ai Siriei, cercetători și oameni de știință. Sărbătorirea lui Kőrösi Csoma Sándor a prilejuit și lansarea proiectului „Trei stații“, realizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, în colaborare cu Consiliul Județean Covasna (CJ) şi Asociația Kőrösi

Csoma Sándor.

Proiectul cuprinde trei locații – satul Chiuruş, locul unde s-a născut Kőrösi, în anul 1784, Göttingen, Germania, locul unde a studiat, și Dargeeling, în Nordul Indiei, unde a murit în 1842, și unde vor avea loc în acest an conferințe internaționale, expoziții și ediții speciale dedicate personalității lui Kőrösi Csoma Sándor.

„Anul 2010 este declarat de UNESCO anul apropierii dintre culturi și noi am considerat că este un moment prielnic de a-l aniversa pe omul de știință Kőrösi Csoma Sándor, cel care a dat pentru lumea întreagă două discipline importante – tibetologia și cunoașterea budismului. El este considerat omul de știință care a deschis pentru Occident accesul către Tibet și budism. Noi considerăm că personalitatea lui este și în secolul XXI foarte importantă, pentru că înseamnă apropierea culturilor, a națiunilor, iar cunoașterea mai bună decât prin cultură poate că nu există”, a afirmat Kelemen Hunor.

Prima conferință din cadrul proiectului „Trei Stații“ a avut loc ieri, la Covasna, urmând ca în vară să aibă loc o conferință în Germania și ulterior alta în India.

Urmaşi ai lui Kőrösi, prezenţi la eveniment

Printre participanții la marcarea personalității lui Kőrösi Csoma Sándor am găsit și o urmașă a lui, din Cluj, Vizi Ildiko, care an de an e nelipsită de la acest eveniment.

„Familia noastră se trage de aici, tatăl meu era cercetător al lui Kőrösi Csoma, pentru că bunica străbunicului meu era soră cu Kőrösi Csoma Sándor, deci eu sunt o urmașă a lui. Cumva simt că e o obligație de-a mea ca să păstrez această tradiție, este o comoară ceea ce a făcut el, și de aceea vin an de an. La fiecare conferință fac câte o lucrare despre el și o prezint”, a povestit ea.

În dorința de a afla şi cerceta originea limbii maghiare, Kőrösi a parcurs peste 12.000 km, reuşind să învețe pe parcurs 17 limbi. Deşi şi-a atins scopul doar parțial, el a fost cel care a întocmit primul dicționarul tibetano-englez.

Prima conferință a proiectului „Trei Stații“ o reprezintă aniversarea de joi de la Covasna şi satul aparținător Chiuruş, care va cuprinde o sesiune ştiințifică internațională, un vernisaj de artă plastică şi diverse programe culturale. La eveniment, pe lângă cei 22 de cercetători şi orientalişti, au fost invitați şi ambasadorii Indiei, Chinei, Libanului, Irakului, Ungariei, Germaniei, Turciei şi Siriei.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.