O telenovelă socialistă
Întâlnire cu publicul a scriitorului și publicistului clujean Doru Pop
În cadrul celei de-a 27-a ediții a Zilelor Sf. Gheorghe, va avea loc, cu titlul O telenovelă socialistă, întâlnirea cu publicul a scriitorului și publicistului clujean Doru Pop. Interlocutorul autorului la evenimentul de la Sf. Gheorghe – care va avea loc miercuri, 25 aprilie 2018, la Tein Teahouse – va fi poetul, prozatorul și traducătorul Demény Péter, cu care invitatul nostru semnează o carte comună, de convorbiri, intitulată Pălăvrăgeala vagabonzilor (2017).
Doru Pop s-a născut în 1970, la Baia Mare. Este profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. În 2002 a obţinut masteratul în jurnalism şi comunicare la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, iar în 2003 doctoratul în filosofie, cu o teză despre filosofia culturii vizuale, la UBB. A fost bursier Fulbright şi Ron Brown (1995-1996, 2000-2002), şi a predat un curs despre filmul românesc la Bard College, New York (2012).
A publicat mai multe volume de studii și eseuri: Obsesii sociale (1998), Alegerile naibii. Fals tratat despre metehnele imaginarului politic autohton (2007), Ochiul și corpul. Modern și postmodern în filosofia culturii vizuale (2005), 911. Ziua în care a murit democrația (2003), Mass-media şi democraţia (2001), Mass-media și politica (2000), respectiv a tradus în română lucrarea lui Giovanni Sartori, Teoria democrației reinterpretată (1999).
Scrie frecvent comentarii politice, publicistică, respectiv cronică literară şi eseu pentru reviste.
În domeniul beletristicii este prezent cu un volum de povestiri pentru copii (Poveștile bunicuței Nana, 2003) și cu romanul O telenovelă socialistă (2013), carte care, din 2017, poate fi citită și în traducere maghiară.
„O telenovelă socialistă”, scrisă la persoana întâi, cu un autenticism aproape sălbatic, acoperă douăzeci de ani din comunism, de la începutul anilor ‘70 până în 1989. La prima vedere, cartea poate fi încadrată în categoria autobiografiilor ficționale, dar reprezintă mult mai mult decât atât, fiind bildungsromanul unei întregi generații. Sub pretextul unei ultime scrisori a tatălui către fiu, se reconstituie copilăria și adolescența în România comunistă, din fragmente reale și imaginate, care completează un puzzle al memoriei pierdute. Pe fondul unei povești de familie construite deopotrivă cu umor și tristețe, un fiu crește trecând prin toate fazele tragicomice ale luptei cu un tată, fie el biologic, vitreg, simbolic, ideologic, prezent sau absent. Pe masură ce se derulează isprăvile „băiatului de aur”, luciul idealizant al clișeelor despre familie, prietenie, iubire plesnește, decojind miezul dur al unei constiințe fără iluzii.
Îi așteptăm cu drag pe toți cei interesați!