CULTURA 2 noiembrie 2012

O piesă de teatru inedită la Casa Memorială Romulus Cioflec şi la CNMV

de Covasna Media | 572 vizualizări

În muzee, patrimoniul prinde viaţă în cadrul unor spectacole de teatru unicat. Pornind de la patrimoniul muzeului şi împreună cu tineri voluntari şi muzeografi din Bucureşti, Braşov şi Sf. Gheorghe, Asociaţia Transcena, prin regizoarea Mihaela Săsărman, a realizat trei piese de teatru deosebite. Acestea se vor juca în licee şi muzee din cele trei oraşe.

Primul spectacol a fost deja jucat la Braşov, în Muzeul Casa Mureşenilor. Tinerii au văzut cum un pesonaj cu totul deosebit, Elena Mureşianu, prinde viaţă, cum povestea ei este una atât a acelor vremuri, cât şi una de actualitate – idealuri personale din tinereţe au fost sacrificate pentru alte idealuri, mai altruiste.

La început de noiembrie, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe devine scenă de spectacol. Tineri adolescenţi împreună cu specialiştii muzeului şi artiştii din Asociaţia Transcena au construit o nouă poveste, un nou spectacol. Vă aşteaptă să îl descoperiţi pe scriitorul Romulus Cioflec. Cine a fost Romulus Cioflec? Ne veţi putea spune voi după spectacole: duminică, 4 noiembrie, ora 13,30 la Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci; luni, 5 noiembrie, ora 13,00 la Colegiul  Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Duminică, MNCR pune la dispoziţia doritorilor un autobuz din faţa sediului său din str. Gabor Aron nr. 16, pe ruta Sf. Gheorghe – Araci şi retur. Plecarea va avea loc la ora 13.00.

Deocamdată vă dezvăluim numai faptul că personalitatea acestui scriitor a determinat-o pe Mihaela Săsărman, regizoarea care este în centrul tuturor acestor spectacole, să spună că „de fiecare dată când intri într-un muzeu viaţa secretă a obiectelor aşteaptă un semn să se anime; teatrul prin atelierele şi spectacolele noastre face acest semn şi le arată spectatorilor feţele ascunse ale exponatelor”.

Piesele de teatru sunt dezvoltate în cadrul proiectului „Patrimoniu – o scenă pentru tineri”, coordonat de Asociaţia Transcena şi finanţat prin AFCN. Muzeele participante la acest proiect sunt muzee cu profile unicat în ţară: Muzeul Casa Mureşenilor, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeul de artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar. Partener media la nivel naţional este Radio Lynx.

Asociaţia Transcena are ca scop educarea prin artă a unui public larg, contribuind astfel la procesul de evoluţie individuală în contextul dezvoltării sociale a acestui public. În acest context, echipa Transcena a dezvoltat proiecte în care componenta de educaţie prin teatru a fost sprijinită de componenta de teatru social.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sfântu Gheorghe) este unul dintre cele mai active muzee din România prin prisma dezvoltării de programe educaţionale non-formale. Muzeul se remarcă şi prin cea mai modernă expoziţie de arheologie din ţară, cu reconstituiri 3D în mărime naturală, holograme şi proiecţii dinamice.

Muzeul Casa Mureşenilor (Braşov) este dedicat memoriei unor mari personalităţi braşovene. Vedeta muzeului este familia Mureşianu. Membrii acestei familii au locuit în Braşov, dar activitatea lor a avut un impact important asupra culturii române, precum şi asupra vieţii politice.

Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar (Bucureşti) reuneşte colecţia personală a maestrului Vasile Grigore. Colecţiile sale cuprind nu numai lucrări ale artistului, ci şi piese din aproape toate domeniile artelor frumoase.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.