CULTURA 22 iulie 2010

O nouă expoziţie la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

de Covasna Media | 591 vizualizări
Începând de astăzi, 22 iulie 2010 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni vă invită să vizitați o nouă expoziție tematică: „Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria ”. Această expoziție este organizată de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California – SUA. Expoziția cuprinde 211 de piese cu semne

Începând de astăzi, 22 iulie 2010 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni vă invită să vizitați o nouă expoziție tematică: „Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria ”.

Această expoziție este organizată de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California – SUA.

Expoziția cuprinde 211 de piese cu semne şi simboluri considerate de cercetătorii români şi străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care aceştia l-au mai numit şi „Scrierea Turdaş”. Alături de acestea se regăsesc desene, postere şi fotografii ale artefactelor, precum şi catalogul expoziției cu toate materialele arheologice expuse, care poate fi achiziționat contra cost. Semnele şi simbolurile prezente datează din neolitic şi eneolitic.

Printre cei care au inițiat expoziția se numără prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, cercetător ştiințific , dr. Magda Lazarovici şi cercetător ştiințific dr. Zoia Maxim.

Specialiştii ştiu că cele mai vechi semne scrise au fost folosite nu pentru a exprima sunete sau cuvinte, ci idei şi înțelesuri. Acest gen de scriere se mai numeşte şi scriere logografică. Există posibilitatea ca inscripțiile descoperite pe teritoriul României, pe vase din ceramică, figurine sau diverse alte artefacte, să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume.

Printre exponate se află şi celebrele tăblițe de la Tărtăria, mai vechi cu cel puțin un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, datate la sfârşitul mileniului IV şi începutul mileniului III î.Hr. Cele trei tăblițe de lut, cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte şi grupuri de semne despărțite prin linii, au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa.

Exponatele provin din colecția Szófia Torma şi de pe şantierele arheologice de la: Tărtăria, Turdaş, Iclod şi Cluj-Napoca. Această expoziție a fost prezentata şi în afara granițelor țării , în SUA . Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni organizează un atelier de scriere în lut, la care pot participa vizitatorii expoziției.

Program de vizitare:

Marți – Sâmbătă: 9:00 – 17:00;

Duminică: 10:00 – 15:00;

Luni: închis

Prețul biletului de intrare:

0,5 lei – copii, elevi, studenți, posesorii de carduri „Euro 26”, adulții cu handicap mediu şi uşor ,

1 leu - pensionari;

2 lei – adulți,

taxă de ghidaj specializat - 5 lei.

Pentru grupuri organizate programările se fac la numărul de telefon 0267 – 314139.

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați Biroul Relații Publice şi Marketing al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com şi Cristina Felea, muzeograf, e-mail: feleacristina@gmail.com) sau vizitați site-ul muzeului: www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.