CULTURA 29 august 2012

Muzeele caută voluntari pentru proiectarea unor piese de teatru bazate pe patrimoniul pe care îl deţin

de Covasna Media | 524 vizualizări

În lunile septembrie şi octombrie tineri creativi, împreună cu muzeografi şi artişti, vor da viaţă patrimoniului muzeal în cadrul unor spectacole de teatru unicat. Acestea vor fi dezvoltate în cadrul proiectului „Patrimoniu – o scenă pentru tineri”, coordonat de Asociaţia Transcena şi finanţat prin AFCN. Muzeele participante la acest proiect sunt muzee cu profile unicat în ţară: Muzeul Casa Mureşenilor, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeul de artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar.

Directorul Muzeului Casa Mureşenilor, Valer Rus, declară că „Datele statistice arată că vizitarea muzeelor tinde să scadă în România. Prin urmare, muzeele caută modalităţi noi şi interactive de atragere a publicului. Proiectul «Patrimoniu – o scenă pentru tineri» vine în sprijinul acestui proces. Se ţine cont de faptul că vizitatorii învaţă astăzi prin joc, interactivitate cu colecţiile, prin divertisment. În acest context, teatrul poate oferi instrumente originale şi adecvate pentru îndeplinirea misiunii educative a muzeului, contribuind şi la educarea culturală a publicului şi la petrecerea timpului alocat vizitei în muzeu într-un mod relaxant, distractiv şi inedit. Abordarea artelor spectacolelor în muzeu este cu atât mai indicată cu cât tendinţele în muzeologia contemporană merg pe linia interpretării colecţiilor prin poveşti („storytelling”). În ultimii ani, mai multe muzee din România colaborează cu teatre şi artişti, care propun programe de teatru muzeal”.

Originalitatea proiectului „Patrimoniu – o scenă pentru tineri” constă în faptul că muzeele participante şi artiştii din cadrul Asociaţiei Transcena vor colabora cu tineri voluntari pentru proiectarea unor piese de teatru bazate pe colecţiile celor trei muzee. A fost lansat apelul pentru selectarea voluntarilor în cele trei localităţi unde sunt amplasate muzeele participante: Braşov, Sf. Gheorghe şi Bucureşti. Tinerii interesaţi să fie parte în acest proiect şi care vor să afle din culisele muncii într-un muzeu, să îşi îmbogăţească cunoştinţele culturale şi să contribuie la realizarea unor piese de teatru inedite, bazate pe patrimoniul muzeelor mai sus menţionate, sunt invitaţi să contacteze organizatorii (mihaela.murgoci@gmail.com).

„Piesele de teatru create în cadrul proiectului se vor desfăşura atât în muzeele participante, cât şi în licee sau spaţii publice. Utilizând ca instrument spectacolul de teatru, proiectul oferă tinerilor o perspectivă diferită atât asupra patrimoniului cultural, cât şi asupra muzeului însuşi. Muzeul va deveni astfel o scenă a vieţii şi a istoriei, depăşind prejudecata că muzeul este un spaţiu plictisitor, plin de obiecte preţioase, dar care nu au relevanţă în raport cu viaţa noastră, cu prezentul” – consideră Mihaela Murgoci, coordonatoarea proiectului.

Asociaţia Transcena are ca scop educarea prin artă a unui public larg, contribuind astfel la procesul de evoluţie individuală în contextul dezvoltării sociale a acestui public. În acest context, echipa Transcena a dezvoltat proiecte în care componenta de educaţie prin teatru a fost sprijinită de componenta de teatru social.

Muzeul Casa Mureşenilor (Braşov) este dedicat memoriei unor mari personalităţi braşovene. Vedeta muzeului este familia Mureşianu. Membrii acestei familii au locuit în Braşov, dar activitatea lor a avut un impact important asupra culturii române, precum şi asupra vieţii politice.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sfântu Gheorghe) este unul dintre cele mai active muzee din România prin prisma dezvoltării de programe educaţionale non-formale.  Muzeul se remarcă şi prin cea mai modernă expoziţie de arheologie din ţară, cu reconstituiri 3D în mărime naturală, holograme şi proiecţii dinamice.

Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar (Bucureşti) reuneşte colecţia personală a maestrului Vasile Grigore. Colecţiile sale cuprind nu numai lucrări ale artistului, ci şi piese din aproape toate domeniile artelor frumoase.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.